Zwembaden met chloor: verhoogde kans op kanker?

Zwemmen in een chloorzwembad verhoogt mogelijk de kans op kanker. Dit blijkt uit nieuwe wetenschappelijke onderzoeken. Wetenschappers hebben meer dan honderd chemische bijproducten van chloor in een Spaans zwembad geïdentificeerd. Het is nog te vroeg om chloorbaden te verbieden, omdat de verhoogde kans op kanker zeer klein is.

Volgens Manolis Kogevinas van het Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental in Barcelona vonden onderzoekers een verhoging in bloedmarkers, die geaccosieerd zijn met kanker. Kortom, ze vonden geen verhoging in het aantal patiënten met kanker.

Kogevinas: “Mensen hoeven niet bang te zijn om te gaan zwemmen, maar er moet wel meer onderzoek komen naar alternatieven om bacteriën in zwembaden te doden.” Tegenwoordig wordt steeds vaker ozonbehandeling toegepast om zwemwater te zuiveren. Verder wordt geëxperimenteerd met actieve-koolfiltratie en met zandfilters.

Chemische bijproducten
Chloor werkt ook goed, alleen reageert het chemische element met zweet, urine, huidcellen en andere organische materialen. Hierdoor ontstaan allerlei chemische bijproducten.

Wetenschappers hebben meer dan honderd chemische bijproducten gevonden in het water van een zwembad in Barcelona. Veel van deze bijproducten zijn giftig. Sommige zijn zelfs nog nooit eerder gevonden in zwembaden.

Beschadigingen
In een ander onderzoek moesten vijftig gezonde volwassenen veertig minuten zwemmen. Na veertig minuten bleken sommige bloedmarkers beschadigd te zijn.

Douchen
Gaat u zwemmen en wilt u niet teveel last krijgen van chloor? Door voor het zwemmen te douchen, spoelt u veel organisch materiaal van uw lichaam. Door ‘schoon’ het water in te gaan, krijgt chloor minder grip op uw lichaam. Daarnaast is zwemmen, zo zegt Kogevinas, veel gezonder dan niet sporten.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd