Auto’s wassen zonder water: milieuvriendelijk?

Carwash

In de Verenigde Staten is het al een tijdje ‘booming business’; het wassen van auto’s zonder water. Deze groene autowas is nu ook in Nederland verkrijgbaar. Is het inderdaad milieuvriendelijker en hoe werkt het?

Fransman Jerome Chanson kwam vier jaar geleden naar Nederland met zijn bedrijf ‘Greenest Carwash’, tot nu toe in ons land het enige bedrijf dat auto’s wast zonder water. Nu zul je zeggen dat wij hier toch genoeg water ter beschikking hebben maar niets is minder waar. “In Westerse landen heeft iedere burger schoon drinkwater tot zijn beschikking, zo uit de kraan. Dit water wordt echter niet alleen gebruikt om te drinken maar ook om bijvoorbeeld de toilet mee door te spoelen en voor het wassen van auto’s” vertelt Chanson aan Scientias.nl. “Dit is absoluut onnodig. Daarnaast verbruikt de productie van schoon water een hoop energie. Dit is zeker in Nederland het geval; in dit vlakke land moet het water constant uit en in de grond worden gepompt met elektrische pompen. Deze elektriciteit wordt nog op veel plaatsen opgewekt door middel van steenkool en gas. Het meeste water in Nederland is daarnaast niet van nature schoon en moet bijna altijd behandeld en gefiltreerd worden. Iedere keer wanneer je water gebruikt, produceer je onbewust CO2-uitlaatgassen.”

Water is zeldzaam
Uit een onderzoek van de Rijksuniversiteit in Groningen blijkt inderdaad dat zoet water steeds zeldzamer wordt in Nederland. Hoe komt dat dan? Volgens het onderzoek uit 2012 wordt de hoeveelheid zoet water steeds minder door de klimaatverandering. Dit laatste zorgt er namelijk voor dat wij vaker te maken hebben met droogte en dat de zeespiegel stijgt. Vervolgens dringt zilt zeewater steeds dieper onze grond in, wat het zouter maakt. De zeespiegel stijgt echter niet alleen door klimaatverandering maar ook door grondwateronttrekking. Zo zorgt het oppompen van grondwater voor drinkwater, irrigatie en industrie voor een zeespiegelstijging van 0,8 millimeter per jaar. Dat komt volgens onderzoekers doordat het water uiteindelijk altijd in de zee terecht komt. Het feit dat wij Nederlanders dan ook nog eens zo’n 4000 liter water per dag verbruiken helpt niet mee.

Greenest Carwash

Autowassen op straat: verboden?
Wanneer je jouw auto wast komt het schone opgepompte water ook weer terecht in de zee. Chanson: “Het verzamelnetwerk van water op straat, is een ander netwerk dan dat van water in huizen. Dit betekent dat het water, zonder dat het gerecycled wordt, via kanalen en rivieren direct naar de zee gaat. Daarnaast zit het dan vol met chemicaliën uit schoonmaakproducten en vuil van de auto zoals olie, benzine, diesel en koolstof die vrijkomen bij het autowassen.” Het negatieve effect dat het autowassen op straat op het milieu heeft, heeft er inmiddels al voor gezorgd dat er op een aantal plekken in de wereld een verbod staat op het wassen van jouw auto bij de voordeur.

Logo_Greenest_CarwashHoe werkt het schoonmaken van auto’s zonder water?
Greenest Carwash verbruikt zo’n vijf liter water per schoonmaakbeurt van één auto. Dit is volgens Chanson inclusief de productie van de schoonmaakproducten die hij gebruikt en het wassen van de microfiber doeken die tijdens de schoonmaak gebruikt worden. “Dat betekent dat wij tussen de 100 en 300 liter water per auto besparen, afhangend van welke methode er wordt gebruikt.” De producten die worden gebruikt zijn tevens biologisch afbreekbaar. Chanson: “Zij hebben het Europese certificaat ’67/548/CEE’; dit betekent dat de natuur het product binnen 28 dagen al voor 70 procent heeft afgebroken.” Maar hoe werken die producten dan? “Dankzij het proces van hydro-solubilisatie is het mogelijk om vuil als het ware op te tillen en te laten verdwijnen van het oppervlak.” Hydro-solubilisatie houdt in dat de hydrotope stof vermengd in het schoonmaakproduct, de oplosbaarheid van vuil verhoogt. Om het vuil vervolgens ook te verwijderen wordt een microfiber doek gebruikt die zo’n 500 beurten meegaat. Deze doek is in staat om het vuil in te kapselen oftewel te omhullen en het zorgt er ook nog eens voor dat er geen krassen achterblijven op de auto.

Chanson vindt het opmerkelijk dat maar weinig mensen op de hoogte zijn van de gevolgen voor het milieu van autowassen. Ook weten velen niet dat een auto helemaal schoon gemaakt kan worden zonder een druppel water te gebruiken. Inmiddels kennen steeds meer mensen in Nederland het concept. Hoewel de overheid geen subsidie wilde verlenen aan het project heeft Chanson wel een aantal prijzen gewonnen van verschillende Franse overheidsorganisaties; zoals de milieuprijs van Buitenlandse Zaken. Inmiddels kent hij ook al een aantal grote klanten zoals de NATO, het European Patent Office, de gemeente van Amsterdam en de European Space Agency. Of bijvoorbeeld het autowassen op straat met water ooit in Nederland wordt verboden weet Chanson niet. “Als we onze consumptie van natuurlijke bronnen willen reduceren en daarmee onze planeet bewaren is dat alleen mogelijk door politieke besluiten.”

Bronmateriaal

Interview met Jerome Chanson - Greenest Carwash
"Greenest Carwash" - greenestcarwash.nl
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door mompl (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd