‘De aarde warmt op dus sneeuwt het vaker’

Sneeuwstormen hebben de afgelopen weken met name in de VS, Groot-Brittannië en ook in Nederland voor problemen gezorgd. De klimaatsceptici verkneukelen zich erom en gebruiken de witte deken om nog eens te onderstrepen dat van opwarming geen sprake kan zijn. Experts maken nu een einde aan die spotterij.

“Het feit dat de oceanen nu warmer zijn dan ze zo’n dertig jaar geleden waren, betekent dat er in vergelijking met 1970 gemiddeld zo’n vier procent meer waterdamp boven de oceanen hangt,” legt Kevin Trenberth, een prominente klimaatwetenschapper aan het National Center for Atmospheric Research in Colorado uit. En wat in de lucht zit, moet nu eenmaal een keertje naar beneden komen. “Dus één van de consequenties van een warmere oceaan nabij Washington bijvoorbeeld is dat men er meer sneeuw krijgt. Dat is voornamelijk een gevolg van het broeikaseffect.” Trenberth benadrukt dat er geen extreme kou nodig is om het te laten sneeuwen. Sterker nog: als het kwik heel erg laag is, kan het zelfs te koud zijn voor sneeuw.

Ook meteoroloog Jeff Masters waarschuwt voor te snelle conclusies. Hij benadrukt dat stormen deel uitmaken van het weer. En weer wordt beïnvloed door plaatselijke omstandigheden en veranderingen die van week tot week plaatsvinden. Klimaat is heel iets anders en draait om de trends op lange termijn in grote gebieden. De veranderingen op klimaatgebied gaan langzaam en dienen in decennia in plaats van weken gemeten te worden.

Klimaatwetenschappers zeggen dat zij geen weersomstandigheden aan de klimaatverandering kunnen wijten. Orkaan Katrina of de hittegolf die op dit moment de Olympische Spelen in Vancouver bedreigt, bewijzen niet dat klimaatverandering aan de gang is. Maar zuidelijke en oostelijke sneeuwstormen bewijzen op hun beurt niet dat het broeikaseffect een verzinsel is.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd