Diabetes type 1 is mogelijk te genezen

Wetenschappers hebben ontdekt dat diabetes type 1 waarschijnlijk kan worden genezen. Uit experimenten met muizen blijkt dat het uitschakelen van een hormoon ervoor zorgt dat de insulinespuit aan de wilgen kan worden gehangen. “We zijn allemaal grootgebracht met de gedachte dat zonder insuline geen leven mogelijk is, maar dat klopt niet,” stelt onderzoeker Roger Unger.

De onderzoekers ontdekten dat insuline totaal overbodig is en dat een tekort eraan ook geen diabetes veroorzaakt zolang de acties van het hormoon glucagon maar worden onderdrukt. Glucagon wordt geproduceerd door de alvleesklier en voorkomt bij gezonde mensen dat hun bloedsuiker te laag wordt. Bij mensen met diabetes type 1 veroorzaakt het hormoon echter een te hoog bloedsuiker.

Diabetes
Mensen met diabetes type 1 moeten zichzelf insuline toedienen om hun bloedsuiker op peil te houden. Maar het onderzoek toont aan dat de uitschakeling van glucagon ditzelfde doet. En dat zonder spuit of symptomen.

Muizen
De onderzoekers verzamelden een aantal muizen en pasten een aantal daarvan zo aan dat het hormoon glucagon niets kon doen. Daarna ondergingen alle muizen een test om te achterhalen of ze diabetes hadden. De muizen met een normale insulineproductie en zonder glucagon bleken gezond. De muizen zonder insuline producerende cellen en zonder glucagon hadden eveneens geen diabetes.

Belangrijk
“Deze resultaten wijzen erop dat het als er geen glucagon is, niet uitmaakt of je insuline hebt of niet,” concludeert Unger. “Dat betekent niet dat insuline onbelangrijk is: het is essentieel voor de groei en ontwikkeling.” Maar als mensen eenmaal volwassen zijn, heeft insuline nog maar één functie: het controleren van glucagon. “En als je geen glucagon hebt, dan heb je ook geen insuline nodig.”

De wetenschappers hopen in de toekomst een manier te vinden om glucagon in mensen te blokkeren. Mogelijk kan het aantal patiënten dat insuline moet spuiten zo worden teruggedrongen.

Bronmateriaal:

"Potential 'Cure' for Type 1 Diabetes?" - Sciencedaily.com
 • http://twitter.com/RobertdeRuijter Robert de Ruijter

  Goed nieuws. Heel goed nieuws.

  • Remco Study

   Ik denk dat het onderzoek van Bart Roep in leiden meer kans van slagen heeft.

 • http://www.facebook.com/people/Job-Pieter-Tent/100001796003754 Job-Pieter Tent

  Het geeft weer hoop voor veel diabetici. Het zou zoveel schelen als zij niet meer hoeven te prikken. Of een insulinepomp moeten aanprikken. Dat schijnt namelijk zeer pijnlijk te zijn en een branderig gevoel te geven.
  Hopelijk zet de ontwikkeling snel en goed door.
  Daarnaast zou het natuurlijk ook weer enorm in (ziekte-) kosten kunnen schelen.

 • Ramon

  Geniaal! Wie had dat ooit gedacht? En eigenlijk klinkt het ook logisch. Wellicht dat men al die tijd naar de verkeerde stukjes van de puzzel zocht. Laten we het hopen, want ik ben dat insuline spuiten meer dan zat!!

  • Jdjsjk

   Join the club!

  • Jdjsjk

   Join the club!

 • Alwassink Iphone

  Ik heb zelf diabetes type 1. Ze roepen al 20 jaar dat ze “een mogelijke genezing” hebben gevonden. Echter laat het telkens weer jaren op zich wachten, en als het puntje bij paaltje komt dan werkt het ineens niet (meer). Er worden regelmatig nieuwe instrumenten en hulpmiddelen bedacht om het leven met diabetes dragelijker te maken. Ze zijn bijv. op dit moment bezig met een zelfregelende insuline pomp, bloedsuiker metingen d.m.v. infrarood, celtherapie etc etc.

  Wat ik wel denk is dat diabetes type 1 binnen 10 jaar te genezen is. Er zijn veel landen die op dit moment bezig zijn met onderzoeken naar een genezing.

  @Job-Pieter Tent: Niet gaan overdrijven nu. Spuiten in de buikwand kan zeer doen als je niet op de juiste plaats prikt. Daarbij speelt je vetlaag ook een rol, dikke mensen voelen dit amper. Ik spuit 5-7 keer per dag, na verloop van tijd voel je het niet meer (Lipo’s)

 • Jtacoma

  Maar als je Lipo’s hebt neemt het lichaam de insuline niet goed meer op en moet je meer spuiten. Wissel zoveel mogelijk van plaats en telkens een nieuw naaldje nemen!!
  Dat is heel belangrijk om beschadigingen onderhuids te voorkomen.
  Ik hoop dat deze nieuwe ontwikkeling toch nog eens tot genezing of betere behandeling zal leiden.

  • Jolanda

   Mijn zoontje is inmiddels zes, en heeft nu sinds 2 weken een insuline pomp!!!Nou lieve mensen ,ben er super blij mee!!!hij heeft nu dus enkel 1 prik om de 2 dagen. nu even extra prikken om de bg te cecken , omdat het nieuw is voor mij!Maar op een gegeven moment enkel 4x bloedprikken.Hij hoef niet om ales wat hij eet te gaan spuiten maar enkel op een paar knopjes drukken.Ik gun jullie dit gemak allemaal!!

 • Philip

  Mijn Vader heeft zowel type 1 als 2, type 1 daar word je meestal mee geboren, type 2 is ouderdom.
  Dagelijks moet die een paar keer spuiten, en id te langer te meer dat er gespuit moet worden om het zelfde effect te krijgen.
  Een bij werking van die insuline is dat je er dik van word, dus oppassen er mee en zeker goed op de voeding kijken, evenzeer onderhuidse beschadigingen door te vaak op of rond de zelfde plek te spuiten.

  Mensen van ondermeer een geneesmiddel bedrijf, hebben me eens vertel dat men binnen de paar jaren een middel heeft voor zowel type 1 als type 2.

  • ikke

   @ philip

   Idd, van insuline spuiten wordt je dik, ik kan het weten (heb type 1) 😉

   Wel even melden dat je toch iets over het hoofd ziet hoor denk ik?
   Als je type 1 hebt kan je onmogelijk nog type 2 krijgen.

   Verder vraag ik me serieus af: Oké je blokkeert glucagon…dat is al 1 factor die je suikers kan helpen wat stabieler te blijven. Maar wat dan met de glucose uit je voeding (koolhydraten en suikers)? Groenten, yoghurt, fruit, noten bevatten trouwens ook koolhydraten he. Of moet je dan een ongezond dieet gaan volgen met alleen maar enorm veel dierlijk vet en eiwitten (zoals enkel kaas en vlees..;ahum??) zodat je bijna geen kh’s binnen krijgt?

   Ik vind het nogal onlogisch, of zie ik iets over het hoofd? Je hebt toch sowieso insuline nodig?
   Of je zou van alleen maar water mogen leven (zelfs groenten bevatten kh’s)

   • Philip

    Ik kan alleen zeggen wat de dokters zeggen, mijn vader heeft altijd type 1 gehad, daar word je trouwens mee geboren, maar is eigenlijk nooit daar voor behandeld geweest in zijn kinderjaren.
    Het is pas later door zijn hartfalen dat men dit gevonden heeft, samen met type 2 ouderdom suiker, wat opzich minder erg is dan type 1, maar die combinatie maakt het wel weer erger.
    Mijn vader staat trouwens al vanaf zijn 30ste op dieet, dit houd in, geen suikers, geen zouten, geen vetten, geen melk of kazen, geen noten etc..
    Hij eet wel kip en kalkoen, en vis natuurlijk, dit samen met heel veel rauwe groenten zoals kolen, salades, wortelen etc.. afgewisseld met fruit.

    Bepaalde suikers krijgt die wel binnen via het fruit bv, dat is ook nodig, mensen hebben suikers nodig, het is ondermeer energie voeder voor onze hersens.
    Maar, er moet een duidelijk onderscheid gemaakt worden tussen snelle en trage suikers, snelle suikers worden snel door het lichaam opgenomen, trage suikers daarentegen hebben net tijd nodig om opgenomen te worden door het lichaam…daar zit natuurlijk het grote verschil met mensen die suikerziekte hebben en mensen die dit niet hebben.
    Zelf heb ik alle symptomen van iemand die suiker ziekte zou hebben, toch als ik me laat testen er op, liggen de waardes altijd rond de 80 wat dus heel normaal is..zelfs al heb ik iets er voor veel suiker ingenomen, dan nog blijven de waardes normaal.

    Het probleem met mijn vader is, dat de ene keer zijn suiker waardes te hoog liggen en dan moet die spuiten, de andere keer liggen ze weer te laag en moet die dus weer suiker innemen.
    Mijn vader is trouwens even dood en in coma geweest door een te lage suikerspiegel.

    • jedidja

     philip, als je type 1 hebt, wordt dat echt niet na járen pas ontdekt hoor! die dokters van jou hebben een steekje los denk ik… mijn dochter was 9 jaar toen ze het kreeg,. altijd gezond geweest. net als iemand anders hier, vertelden de dokters ons dat het kan komen door een griep of andere ontsteking oid. mijn dochter werd enkele maanden voor de diagnose ál zieker. buikpijn en algehele malaise. na een paar maanden ook opeens veel dorst en veel moeten plassen. de schooldokter heeft ons toen opgedragen met een plasje naar de huisarts te gaan. zij kon toen bijna niet meer fietsen en de huisarts kon haar suikergehalte niet meten. in het ziekenhuis bleek dat op 33 te zitten.

     maar ik hoop van harte dat er binnen nu en 5 jaar genezing mogelijk is. mijn dochter is nu 18 en wil later graag kindjes. mét diabetes type 1 is dat wel mogelijk, maar zeer intensief, qua de zwangerschap….

     iedereen hier sterkte gewenst, vooral de moeder van het zoontje van 5. veel vragen aan de artsen, ze hebben ook leuke filmpjes voor kids, om het allemaal goed uit te leggen….

   • Remco Study

    Dat lijkt me toch een hele korte conclusie, Ik heb type 1 en door gezonde actieve levensstyle heb ik een bmi van 23.1

    in 95% van de gevallen heb je er zelf echt wel invloed op.
    Wat natuurlijk niet wil zeggen dat het voor de ene persoon net zo eenvoudig is als de andere.

   • Remco Study

    Daarnaast denk ik dat dat van type 1 en 2 onmogelijk ook niet helemaal waar is.
    Er kan bij diabetes type 1 nog steeds een verminderde gevoeligheid voor insuline optreden.
    Dit zal dan automatisch in een proces van jaren opgevangen worden door verhoging van de insuline toediening naar aanleiding van bloedsuikers.

  • Remco Study

   Er worden maar heel weinig mensen met diabetes geboren….
   Diabetes type 1 is een ziekte die vaak pas na enkele jaren de kop op steekt.

   In de eerste 5 jaar komt wel regelmatig voor.

 • Jtacoma

  Oei, even dood en in coma, dat is wel ernstig..

  • Philip

   Dat is het ook, zeker als het niet goed word opgevolgd, het is trouwens een hele opoffering wat het eten betreft, zeker als u zou weten dat mijn vader chef kok was en een lekkerbek.

   Hij was zonder suiker gevallen tijdens de nacht als die aan het slapen was, men moeder was wakker geworden van vreemd geluid, het was mijn vader die aan het stikken was door het gebrek aan suiker.
   ja hij is dus enkele minuten dood geweest vooraleer het medisch team er was en ze mijn vader terug onder de levenden hadden gebracht, daarna is die nog een paar uren van de kaart geweest voor hij terug volledig bij positieven was…ja het was even schrikken met dat nieuws.

   Evenzeer moeten diabetici oppassen met wonden, zeker als ze het nog eens niet weten, deze mensen hun wonden helen heel langzaam en slecht, er treden snel infecties en complicaties op als men er niet snel genoeg bij is, met amputaties als gevolg.

   Het is een ziekte waarbij de ongelukkigen hun heel leven, en vooral eet gewoontes moeten omgooien.
   Het is dan ook nog eens een ziekte die in het slechtste geval ledematen en zelfs het leven kan kosten.

 • Jtacoma

  Als je suikerziekte hebt moet je regelmatig en zeer gezond eten. Geen maaltijden overslaan, dat kan absoluut niet.
  En enkele keren per dag bloedsuikercontrole doen, dan houd je het wat in de gaten en kun je ingrijpen. Iets bijspuiten b.v., of een eind gaan lopen, als je wat te hoog zit.
  Dat laatste wil ook wel helpen, maar als ik veel te hoog zit dan spuit ik sowieso bij.
  Daar heb ik een schema voor.
  Als je wegzakt in een hypo, laag bloedsuiker, voel je je allerakeligst. Ik ben ook al eens dicht bij een coma geweest. Gelukkig werd ik tijdig gevonden!
  Je moet altijd Dextro’s bij de hand hebben. Ik heb ze in elke jaszak en tas.
  En limonade in de koelkast, want vloeibaar zoet wordt het snelst opgenomen door het bloed.
  Te vaak hypo’s hebben is erg slecht voor je lichaam, evenals te vaak hoge suikers.
  Het is dus zaak om je suikerbalans zo goed mogelijk te houden.
  Dat kan alleen maar door gezond te eten met voldoende koolhydraten en geregelde controle.
  Aanvankelijk kon ik die controle geestelijk niet aan, maar gelukkig is dat nu goed. Het is in m’n eigen belang.
  Een sinaasappel eet ik verdeelt over de dag, niet in 1 keer, om te voorkomen dat ik een suikerpiek krijg. Want snel een hoge suiker wordt gevolgd door een lage suiker. Dat is al zo met niet suikerzieken. Daarom zijn kinderen soms zo hyperactief, omdat ze veel te veel zoet in 1 keer krijgen. Dat is dus al zo als er geen suikerziekte in het spel is.
  Iemand met suikerziekte moet hier nog attenter op zijn.
  Wat hoop ik dat ze iets vinden wat een betere behandeling of wie weet genezing kan geven.
  Goede zondag gewenst allemaal.

  • dania

   Wauw !!! Dit was heel duidelijk!!!!Sinds kort heeft mijn zoontje van 5jr ook de diagnose diabetes melitus type 1!!!!Hij was doodziek!!!en ik bel 112 uit paniek!!!Zeggen ze nee mevrouw u moet naar de huisartsenpost!!!Dit nummer is enkel voor noodsituaties,maar uw zoon heeft geen koorts en is nog jong.!!!Iik zeg hun dat ik zelf pp ms heb.Dus afhankelijk van mijn scootmobiel.En dat ik het niet ging redden en hij begon te draaien met zijn ogen.Die jongen is 5 jaar die mij zei, de dokter moet naar mij toe komen ik kan niet meer lopen!!Uit paniek mijn broer gebeld of hij onmiddelijk willen komen mijn zoon mijn moest nu onmiddelijk naar het zuiekenhuis!!!!IMijn broer heeft hem met zijn enorme zwakke rug in de auto getild en er weer uit en we moesten wachten op onze  beurt.mijn schreeuwde om drinken met alle ernst uit zijn oogjes wat hij ook kreeg van mijn broer die hij vervolgens in de wacht kamer bij de huisartsenpost weer uit spuugde!!!na het opruimen was hij aan de beurt.En daar bleek dat hij een bloedsuiker had van 33.3.Dus mocht niet mee naar huis!!!Dus graag lees ik al jullie berichten omdat dit allemaal nieuw is voor mij en mijn zoon, graag wil begrijpenn en leren van hem!!!, voor de verandering.Hijn heeft diabetesv type 1 en voor mij een nieuwe studie geopend!!!Heel veel sterkte en laten we de hoop niet opgeven
   vriendelijke groeten   Dania

 • Claudia

  Laten we hopen dat ze snel iets vinden dat inderdaad bij mensen diabetes type 1 geneest, na 17 jaar diabeet te zijn ben ik er eigenlijk wel klaar mee. Tuurlijk valt er mee te leven, maar zonder leeft natuurlijk een stuk lekkerder…

 • Magda De Munck

  Ik heb diabetes type 1, plots gekregen toen ik 35 jaar oud was, mij is altijd verteld geweest door dokters dat het een gevolg was van een ontsteking?? Ondertussen ben ik 25 jaar ouder, en ik zal er wel mee sterven, op genezing reken ik niet meer, Dik ben ik er niet van geworden, eerder mager, het is wel altijd een druk geweest op mijn leven als zelfstandige, stress is heel slecht voor diabetespatienten(hypo’s!!) Vervelende toestanden meegemaakt.

  • niemand

   stress zorgt voor een hoger suikergehalte (hyper) , van stress krijg je geen hypo’s

 • Magda De Munck

  Diabetes type 1 genezen op dit ogenblik is gewoon dikke bulschit, mensen blaasjes wijsmaken, mijn endocrinoloog maakte mij dit ook 20 jaar geleden wijs, hij zij toen ook :’ jij zal het nog meemaken, ondertussen ben ik 25 jaar ouder, en 25 jaar slimmer, en weet ik dat er zal moeten mee leren sterven.

 • anomiem

  Wel vreemd. Ik lees nergens over bijwerkingen t.a.v. overgewicht bij het spuiten van insuline.  Ik spuit insuline en heb een bmi van 20.7. Pff, zit er niet op te wachten om aan te komen. Waar kan ik hier meer over lezen?

 • http://www.facebook.com/genoveva.vasloban Genoveva Vasloban

  Echt wat ik hier allemaal lees is wel heel dramatisch..!!

  Ik ben 23 en heb sinds mijn 1e jaar diabetes.En natuurlijk hoor je elk maand wel een keer binnen een paar jaar kan het genezen worden maar het is simpel wachten tot het waar is.
  en met wachten bedoel ik gewoon lekker door gaan met het leven.
  ik spuit 4 keer per dag, sport niet, spuit elke dag het zelfde, eet en drink wat ik wil en zeker niet op gezette tijden.
  en mijn suiker is perfect hba1c van 6 mn ogen 100% in orde een bmi van 21,1 en verder ook geen complicaties.
  ik begrijp het niet, in het jaar pook ging het om de zelfde tijden eten, de kd tellen etc.
  Doe je dat nu nog? dan maak je van diabetes type 1 inderdaad een verschrikkelijke ziekte die je dingen ontneemt etc. 
  Doe je dit omdat je arts het voorlegt dan is mijn advies zoek ajb voor jezelf een andere arts, eentje die denkt en weet en leert in deze tijd anno 2012.

  Zo, straf je zelf niet, want er zijn leukere dingen dan diabetes type 1 maar je bent niet stervende en een heel gewoon leven kan je makkelijk leiden, zonder kd te tellen, elke dag 5 uur eten, oppassen met drank en extra sporten etc!!!

  P.S. dit is de fb van mijn schoonzus mijn naam is Claudia van den Brink

  • StokpiraatJPlas plas

   heey ik heb ook diabetes sinds mijn eerste 3 dagen er voor en heb veel respect voor je ik spuit zelf ook 4x per dag en hoop ook elkedag dat het genezen kan worden dan begint voor mij pas het echte leven :'(
   mvg justin p

 • ap

  Flauwekul allemaal. denk dat ze allang diabetes kunnen genezen.waar het allemaal om draait is geld.mensen moeten blijven spuiten.anders lopen ze miljarden mis als ze geen insuline meer hoeven te maken naaldjes enz. groote zaken wereld. hoeveel bedrijven moeten er wel niet sluiten.

  • L

   Hahahahahahahahahaaaa

   wat een denk niveau

   • Warbout

    Het is al jaren bekend in de Natuurgeneeskunde dat de beginfase van suikerziekte valt te genezen! Dat is met meerdere ziekten maar omdat het een middel is van moeder natuur, zoals homeopathie etc. kan de chemische geneesmiddelen industrie er geen patent op vragen en verdienen zij er niets aan.
    Een goede samenwerking tussen de gewone artsenij en de natuurgeneeswijze (waar de natuurgeneeskundigen al 70 jaar mee bezig zijn) zou de gezondheid in het algemeen bevorderen. In Zwitserland is b.v de werkzaamheid van . homeopathie al lang bewezen.
    Dus daarom wordt chemische industrie ook wel de chemische maffia genoemd.
    Denk maar aan de uitspraken van min. Schippers en de onwetenden die tegenwerken onder het mom dat het niet wetenschappelijk zou zijn.

    Wel vreemd dat 80 % van de bevolken ziek zou worden als de natuurgeneesmiddelen uit de schappen zou verdwijnen toch?

    “Veel is bewezen wat in de grond niet waar is en veel is eeuwe