Is uw linkerzijde ook de mooiste zijde?

De linkerzijde van het gezicht wordt door anderen vaak als de mooiste zijde gezien. Dat concluderen wetenschappers.

De onderzoekers maakten foto’s van de linker- en rechterzijde van de gezichten van mannen en vrouwen. Proefpersonen kregen deze foto’s en aangepaste foto’s te zien. De aangepaste foto’s waren gespiegeld: de rechterzijde van het gezicht leek dus de linkerzijde en omgekeerd. De proefpersonen moesten aangeven hoe mooi ze het gezicht op de foto vonden.

Resultaten
En dat levert opvallende conclusies op. Zo bleken de proefpersonen een enorme voorkeur te hebben voor de linkerzijde van het gezicht. Niet alleen als het ging om originele foto’s, maar ook als het ging om gespiegelde foto’s. Ook maakte het niet uit of een man of vrouw op de foto’s pronkte: de linkerzijde werd zowel bij mannen als vrouwen als mooier gezien.

WIST U DAT…

Pupil
Dat de proefpersonen de linkerzijdes echt mooier vonden, wordt bevestigd door een meting van hun pupillen. Wanneer we iets interessants zien – in dit geval: mooie gezichten – dan worden onze pupillen groter. Bij onplezierige beelden worden ze kleiner. De pupillen bleken inderdaad bij het zien van de linkerzijde van het gezicht groter te worden.

Maar waarom vinden mensen deze kant van het gezicht zo mooi? De onderzoekers vermoeden dat het alles te maken heeft met emoties. Met de linkerzijde van ons gezicht zijn we in staat om intensere emoties te vertonen. “En dat vinden kijkers prettig,” zo schrijven de onderzoekers in het blad Experimental Brain Research.

Bronmateriaal:

"Your left side is your best side" - Springer.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door tommerton2010 (cc via Flickr.com).
 • DutchNight

  Ik schat in dat mijn linker kant minder mooi is dan de rechterkant van de vrouw op de foto

 • lvg

  “Met de linkerzijde van ons gezicht zijn we in staat om intensere emoties te vertonen. ”
  Is dat een conclusie uit een vorig onderzoek.
  Er worden geen aantallen en soorten genoemd van de onderzochte personen.
  Heeft men ook mensen getest die van rechts naar links lezen? Het kan namelijk zijn dat gezichten die tegen de schrijfrichting in kijken meer aandacht vragen van onze hersenen.