Wilde berggorilla’s brengen bezoek aan tentenkamp

Een groep wilde berggorilla’s betrad eerder deze maand een tentenkamp in Oeganda. Op een video van deze gebeurtenis is te zien hoe jonge berggorilla’s de toerist John J. King II aaien en verzorgen. En ondertussen kijkt een gorillamannetje – de leider van de groep – toe.

“Deze gorilla’s deden net alsof ik één van hen was”, vertelt King tegen National Geographic. “Ik begrijp niet waarom dit is gebeurd.”

Gevaarlijk?
Het is algemeen bekend dat babygorilla’s soms met mensen proberen te communiceren, maar blijkbaar geldt dit ook voor volwassen gorilla’s. Hoewel gorilla’s meestal niet gevaarlijk zijn, kunnen ze fysiek wel zeer sterk zijn. Het is daarom aan te raden om een mannetje niet in de ogen te kijken.

Met uitsterven bedreigd
Er leven nog maar 800 berggorilla’s in het wild. Ongeveer 300 berggorilla’s leven in Bwindi, een stuk jungle in het zuidwesten van Oeganda met een oppervlak van 330 vierkante kilometer.

Video
De video zien? Bekijk hieronder het bezoek van de gorilla’s aan het tentenkamp.

Bronmateriaal:

"Touched by a Wild Mountain Gorilla" - YouTube
"Wild Gorillas Groom U.S. Tourist in Uganda" - National Geographic
 • White Smoke

  Geweldig om dit zo te zien. Echt prachtige dieren.

 • Ph

  Toch even reageren, het is niet de eerste en het zal ook niet de laatste keer zijn dat dit gebeurd-gebeurde.(ze komen een paar keer per jaar naar het tentenkamp)
  Ik zie duidelijk een jonge zilver rug of ook wel alfa mannetje, die zijn jong zelfs aanspoorde om contact te zoeken met de menselijke zilver rug.
  Het is alleen maar die, met alle respect, oude grijze man die alle aandacht krijgt, de jongen, de wijfjes en zelfs de zilver rug die zich dichtbij neer vleit in alle rust.

  Dit betekend als u het mij vraagt het volgende, uniek is het wel maar er is wel een verklaring voor:

  Het tentenkamp staat daar al jaren, de groep berg gorilla’s zien daarmee deze mensen groep, als een groep die veel gelijken vertoont.
  Er zijn vrouwen, kleine en grote kinderen, and last but not least, oudere mensen met grijs haar.
  Deze man met zijn grijze haren, werd-word door de groep berg gorilla’s als een eigenlijke zilver rug aanschouwd en er word ook als zodanig mee omgegaan.
  Want ik kan u verzekeren, als zo’n zilver rug mannetje even uithaalt, dan bent u als mensen geheel gebroken.

  Wat hier gebeurd is, is eigenlijk niets meer en niets minder dan een familie bezoek.

  Trouwens, ik ben al heel blij dat de dieren niet zijn afgeschoten, gorilla vlees is een delicatesse in Oeganda.

 • Anoniem

  Wow.

 • Stef

  tof :)