Bedwants blijkt zij-aan-zij met de dino’s te hebben geleefd

Maar waarschijnlijk viel ‘ie de dino’s niet lastig.

Nieuw onderzoek naar de evolutionaire geschiedenis van de bedwants resulteert in een verrassing. De bedwants blijkt namelijk veel ouder te zijn dan gedacht; DNA-onderzoek wijst uit dat de bedwants al zo’n 100 miljoen jaar op aarde voorkomt. Het betekent dat bedwantsen in de hoogtijdagen van de dinosaurussen al op aarde te vinden waren!

Vleermuis
Daarnaast weten we nu dat de bedwants aanzienlijk – zo’n 50 miljoen jaar – ouder is dan vleermuizen. Van de laatstgenoemde dieren werd aangenomen dat zij de eerste gastheren van de bedwants waren. Maar nu blijkt dat de bedwants veel ouder is dan de vleermuis moeten we die aanname herzien.

Dinosaurussen
Wie dan als eerste door de bedwants lastig werd gevallen? Dat is onduidelijk. De dinosaurussen misschien? De onderzoekers achten dat onwaarschijnlijk. Ze wijzen erop dat bedwantsen het eigenlijk altijd voorzien hebben op dieren die een thuis voor zichzelf creëren, denk aan vogels (met hun nestjes) of vleermuizen, maar ook mensen (zoals de naam doet vermoeden, is de bedwants vaak te vinden in bedden).

Complex
“Bedenken dat het ongedierte dat in onze bedden leeft meer dan 100 miljoen jaar geleden evolueerde en zij-aan-zij leefde met de dinosaurussen, was een enorme onthulling,” stelt onderzoeker Mike Siva-Jothy. “Het laat zien dat de evolutionaire geschiedenis van bedwantsen veel complexer is dan eerder werd gedacht.”

Specialisten en generalisten
Verder wijst het onderzoek uit dat er gemiddeld eens in de 500.000 jaar een nieuwe soort bedwants opstaat die het op mensen voorzien heeft. En dat bedwantsen wanneer ze van gastheer wisselen zich niet altijd volledig aan die gastheer aanpassen. Vaak blijven ze in staat om weer terug te gaan naar de gastheer waar ze het oorspronkelijk op voorzien hadden. Dit laatste laat zien dat hoewel sommige bedwantsen heel gespecialiseerde parasieten zijn, anderen meer als generalisten moeten worden gezien die van de ene naar de andere gastheer springen. “Dat zijn de soorten waarvan we redelijkerwijs mogen aannemen dat ze in de toekomst ons bloed drinken en dat duurt mogelijk niet eens een half miljoen jaar, aangezien er nu veel meer mensen, vee en huisdieren op aarde leven en deze dus veel meer mogelijkheden bieden,” aldus onderzoeker Klaus Reinhardt.

Verder blijken de twee soorten bedwantsen die mensen het vaakst lastigvallen veel ouder te zijn dan de mens zelf. Het spreekt het idee dat de menselijke evolutie de drijvende kracht is achter het ontstaan van nieuwe soorten parasieten tegen. “Deze resultaten helpen ons om beter te begrijpen hoe bedwantsen de eigenschappen die hen tot effectief ongedierte maken, verkregen hebben en dat kan ons weer helpen om nieuwe manieren te vinden om ze te bestrijden,” stelt Siva-Jothy.

Bronmateriaal

"Bedbugs evolved more than 100 million years ago -- and walked the earth with T. rex" - University of Sheffield (via Eurekalert)
Afbeelding bovenaan dit artikel: Mark Chappell, University of Cailfornia, Riverside

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd