Bevriezing van tumoren stopt uitzaaiing

Door een tumor te bevriezen sterft deze in het lichaam en volgt een reactie van het immuunsysteem die ervoor zorgt dat kankercellen zich niet door het gehele lichaam verspreiden. Hierdoor neemt de overlevingskans toe. Dat concluderen wetenschappers.

De onderzoekers bevroren tumoren in muizen op twee verschillende manieren. Bij de ene groep snel, hierbij werd de tumor binnen dertig seconden bevroren en in de andere groep langzaam, hierbij werden de kankercellen geleidelijk aan – binnen enkele minuten – bevroren. Vervolgens vergeleken de wetenschappers de toestand van de muizen wiens tumor bevroren was met die van muizen wiens tumor door chirurgie was verwijderd.

De techniek waarbij de tumor snel werd bevroren wierp de meeste vruchten af: de tumor werd gedood, er vonden minder uitzaaiingen plaats en de overlevingskans van de muis was veel groter dan die van de muizen wiens tumor langzaam bevroren of chirurgisch verwijderd was. Waarschijnlijk slaat de techniek waarbij de tumor langzaam werd bevroren minder goed aan, omdat het immuunsysteem dan niet zo goed in staat is om de tumor uit te schakelen.

Uit nader onderzoek moet blijken of de bevriezingstechniek ook in mensen werkt. Hierbij wordt vooral gekeken naar mensen met borstkanker. De tumoren worden bevroren en vervolgens worden er regelmatig bloedmonsters afgenomen. Na drie of vier weken wordt de bevroren tumor door middel van een operatie verwijderd.

“Cryoablation (weefsel door extreme kou verwijderen of uitschakelen, red.) heeft grote potentie als behandeling van borstkanker,” legt onderzoeker Michael Sabel uit. “Het is niet alleen effectief in het behandelen van een primaire tumor zonder dat er cosmetische zorgen zijn, maar stimuleert ook een immuunreactie die elke cel die door het lichaam reist uitroeit en waardoor de kans op herhaling van de ziekte in hetzelfde lichaamsdeel of ergens anders kleiner wordt. Het is vergelijkbaar met een vaccin tegen borstkanker.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd