Eerste gat in de ozonlaag op de Noordpool

De afgelopen winter ging er boven de Noordpool zoveel ozon verloren dat er voor het eerst gesproken kan worden van een gat.

Meer dan 25 jaar geleden werd het gat in de ozonlaag boven Antarctica ontdekt. Chemicaliën die door mensen in de lucht werden aangebracht, zouden de boosdoener zijn geweest. Ze vernietigden de ozonlaag.

Winter
Een ozonlaag die verdwijnt, is ook de noordpool niet vreemd. Sterker nog: het gebeurt er elke winter. Er komen namelijk chemische stofjes vrij die ozon kapot maken. En die chemische stofjes werken het best als het koud is. Vandaar dat ze in de winter het meest actief zijn.

WIST U DAT…

…eerder al bekend werd dat de Noordpool begin dit jaar veel ozon verloor? De gegevens zijn echter nu pas grondig geanalyseerd.

Extreem
Maar in de eerste drie maanden van 2011 was het wel heel extreem. Op een hoogte van zo’n twintig kilometer verdween ongeveer 80 procent van de ozon. En dat is meer dan wetenschappers ooit hebben waargenomen. Het gat is twee keer groter dan tijdens de recordwinters van 1996 en 2005 het geval was.

Lang
Hoe kan dat? De wetenschappers wijten het aan een koude winter, waardoor de chemische stofjes nog actiever werden. De winter op de noordpool was niet per se de koudste ooit, maar duurde uitzonderlijk lang, zo is in het blad Nature te lezen.

Wetenschappers zijn heel benieuwd of het gat in de ozonlaag deze winter weer zo groot zal zijn. Ook moet blijken of de koude winters op de noordpool een gevolg zijn van klimaatverandering en klimaatverandering op de Noordpool dus leidt tot minder ozon.

Bronmateriaal

"Arctic ozone loss at record level" - BBC.co.uk
"Arctic ozone hole breaks all records" - Newscientist.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Mila Zinkova (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd