Eva Braun: 24/7 in de schaduw van Hitler

Geen enkele vrouw kwam dichter bij dictator Adolf Hitler in de buurt dan Eva Braun. Waarom hield zij van één van de grootste massamoordenaars aller tijden? Of was ze ook een slachtoffer?

Eva Anna Paula Braun werd geboren in München (Duitsland) op 6 februari 1912. Friedrich Braun, haar vader, was een onderwijzer en Franziska Braun-Kranbürger, haar moeder, was naaister totdat zij trouwde met Friedrich. Samen hadden ze drie dochters: Ilse, Eva en Gretl.

Van Joodse komaf
Een bijzonder feit is dat Eva Braun waarschijnlijk van Joodse komaf was. Dit bleek uit DNA-onderzoek van een aantal haren op een haarborstel. Het genoom, het complete erfelijke materiaal van een cel, wees op een Joodse komaf. De haren op de haarborstel werden toegeschreven aan Eva, omdat de haren werden gevonden in het verblijf waar zij woonde. Echter weet men niet zeker of deze haren werkelijk van haar waren. Om er zeker van te zijn dat het DNA-materiaal afkomstig was van Eva dient het vergeleken te worden met het DNA van levende familieleden, maar het laatste levende familielid weigerde hieraan mee te werken.

Sport en werk
Eva was gek op sporten en genoot onder andere van skiën, schaatsen en dansen. School was een andere zaak voor haar; ze blonk niet uit. Haar opleiding volgde ze op een school in een andere plaats, maar ze keerde na een jaar terug naar haar geboorteplaats. Zij werkte kortdurend voor een arts en later als typiste, maar kwam uiteindelijk in de fotostudio te werken van de toenmalige fotograaf en vriend van Adolf Hitler. In de winkel hielp zij eerst mee als assistente en later ook bij het ontwikkelen van de foto’s.

Adolf Hitler und Eva Braun auf dem Berghof

De eerste ontmoeting
Het eerste contact met Hitler vond plaats in oktober 1929, waarbij de 17-jarige Eva onder de indruk was van hem. Hij werd voorgesteld als de heer Wolf. Hitler was toen 40 jaar. Aan haar zus Gretl schreef ze dat ze een oudere man had ontmoet met een grappige snor en een hoed.

Hitler kreeg aandacht van diverse vrouwen. Het leek alsof de aandacht van Eva hem weinig deed, want hij uitte zich er niet over. Eva was een van de vele vrouwen die viel voor Hitler. Haar jaloezie leidde vermoedelijk tot haar eerste zelfmoordpoging in augustus 1932. Haar zus Ilse vond haar in een plas bloed. Er volgde een tweede zelfmoordpoging in mei 1935, waarbij ze een overdosis slaappillen slikte. Hierna gaf Hitler haar meer aandacht, omdat hij nog een schandaal wilde voorkomen. Dit schandaal had zich jaren eerder voorgedaan bij zijn nicht Geli Raubal, toen zij dood gevonden werd in hun appartement in München. Zij woonde samen met Hitler. Hitler wilde niet dat een dergelijke situatie gevolgen zou hebben op politiek gebied. Bronnen vermelden dat hij Eva daarna meer aandacht gaf. Of Eva na deze zelfmoordpogingen werkelijk meer aandacht kreeg van de man die ze begeerde blijft onduidelijk.

eva-braun-3Eva en Hitler
Hitlers vader wilde niet dat het politieke en persoonlijke leven van zijn zoon werden verweven. Ook was Friedrich, Eva’s vader, het oneens met de relatie van zijn dochter. Tim Gray, de voorzitter van de World War II Foundation in Amerika, zegt over het contact met haar ouders: “We weten niet zeker of Eva nog contact hield met haar ouders toen ze een relatie had met Hitler.” Over de relatie van de twee zegt hij: “Eva was in het begin echt verliefd op hem. Ze zag wat ze wilde zien en op zijn beurt vertelde Hitler haar wat ze wilde horen.” Later had Eva door dat hij een machtig man was en dit versterkte de aantrekkingskracht. “Maar de liefde die ze voelde in het begin bleef niet lang bestaan,” volgens Gray.

Hitler bood Eva onderdak, gevolgd door een geïsoleerd bestaan. Haar dagen vulde ze met lezen en andere activiteiten. Later verhuisde Eva naar Berlijn en werd zij wederom afgesloten van de wereld. Weinig mensen wisten van haar bestaan af. Ze trad weinig in het openbaar. Ook toen ze naar de Berghof verhuisde, een van Hitlers huizen in het zuiden van Duitsland, hield ze zich afzijdig. Als er gasten arriveerden, werd Eva naar haar kamer gestuurd. Hitler besprak geen relaties met zijn naasten, waardoor de aard van zijn relatie met Eva voor de buitenwereld onduidelijk bleef. Hun relatie stond echter wel beschreven in Hitlers privétestament.

“Omdat Eva in de beginfase werkelijk gevoelens voor Hitler had, vertroebelde haar blik”, vervolgt Gray. “Eva had zeker last van een ‘heldencomplex’, want Hitler was natuurlijk een machtig man.” Volgens Gray was Hitler de machtigste man op de wereld toen de oorlog uitbrak. “Hij genoot in Duitsland van een goddelijke status. Eva zag macht in hem en dat wilde ze.”

Invulling van haar dagen
Omdat Eva een solitair leven leidde in Hitlers huis, vulde ze haar dagen met sporten, lezen, romantische films kijken. Ze bleef echter onvoorwaardelijk trouw aan Hitler. Dit maakte ze onder andere duidelijk in brieven naar hem, waarin ze schreef dat zij, sinds hun eerste ontmoeting, hem trouw bleef en hem tot de dood zou volgen. Ook voegde ze toe dat ze leefde voor zijn liefde. Volgens Gray komen veel foto’s van Hitler van haar hand: “Ze maakte veel kleurenfoto’s van hem met haar eigen camera.”

Toch klaagde ze regelmatig over de frequentie waarin ze Hitler zag. Dit schreef zij in haar dagboek uit 1935, waarvan 32 pagina’s bewaard zijn gebleven. Het gaat om de fragmenten van 6 februari tot 28 mei. Hitler beval dit schriftelijke bewijs te vernietigen. Bronnen vermelden dat ze in haar dagboek klaagde over zijn houding tegenover haar. Eva schreef hoe ze uit keek naar zijn bezoeken, maar schreef ook hoe ongelukkig ze was. Dit blijkt wel uit de volgende regels: “Ik ben zo ongelukkig dat ik niet naar hem kan schrijven. Deze aantekeningen moeten maar dienen als een vergaarbak van mijn klaagliederen.” Enerzijds had ze een man die ze begeerde, maar ze was ongelukkig hoe zij haar leven vulde om hem te blijven begeren. “Nadat de liefde uitgedoofd was, was Eva bang om uit de relatie te stappen. Waarschijnlijk kreeg ze toen een beter beeld van wie Hitler was. Natuurlijk speelden ook psychische problemen en een vermoedelijke depressie een rol,” aldus Gray. “Er is niet bekend of Eva leed aan andere ziektes.”

Hitlers bunker, gefotografeerd na het eind van de Tweede Wereldoorlog.
Hitlers bunker, gefotografeerd na het eind van de Tweede Wereldoorlog.

De wereld leerde haar kennen
Na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog verscheen ze steeds meer in het openbaar. Hoewel weinig mensen van haar bestaan af wisten, waren de indrukken wisselend. Ze werd omschreven als open en natuurlijk en ze had een aantrekkelijke verschijning. Er werd zelfs gezegd dat ze steeds krachtiger in het openbaar optrad en veranderde van een verlegen vrouw naar een zelfverzekerde, daadkrachtige vrouw. Haar machtspositie naast Hitler groeide. Toch vond men dat ze ongelukkig was. De chauffeur van Hitler bestempelde Eva als de ‘ongelukkigste vrouw op aarde’, aangezien haar leven volledig in het teken van Hitler stond. Het kwam regelmatig voor dat Eva hem enkele weken of zelfs maanden niet zag. Zo kreeg zij ook de bijnaam ‘de vrouw in de vergulde kooi’ van een van Hitlers naasten. Dit gemengde beeld van een ongelukkige vrouw tegenover het hebben van een sterke positie naast Hitler blijft tot op heden bestaan. Gray’s beeld van haar is eenzijdiger: “Ze heeft een gebrek aan zelfvertrouwen en was onzeker. Hitler hielp haar die onzekerheden te boven te komen, maar mentaal betaalde ze hier de hoofdprijs voor als de vrouw van de meest gevreesde en verafschuwde man ter wereld.” Gray vermoedt dat het nooit in haar is op gekomen om Hitlers leven te beëindigen: “Ik geloof niet dat die gedachte in haar is opgekomen ondanks haar toegang tot hem.” Vermoedelijk een teken dat de liefde die Eva ooit voor hem voelde oprecht was. “Ze durfde deze relatie niet te verbreken, uit angst. Daarnaast werd ze geplaagd door haar eigen demonen. Ze realiseerde zich dat ze er tot haar hoofd toe in zat.”

Kortste huwelijk ooit

Het kortste huwelijk ooit staat op 55 uur. Als Eva en Hitler inderdaad slechts 40 uur getrouwd waren, zou dat wel eens het kortste huwelijk ooit zijn.

“Tot de dood ons scheidt”
Het tweetal trouwde op 29 april 1945. De trouwakte bleef bewaard. Eva ondertekende dit niet met haar naam “Eva Braun”, maar met “Eva Hitler, geboren Braun”.

Haar loyaliteit nam ze mee het graf in en haar leven eindigde met zelfmoord door het innemen van cyanide. Cyanide is een gif bestaande uit een koolstof- en stikstofatoom en zorgt in een hogere doses voor o.a. een adem- of hartstilstand. Dit gebeurde op 30 april 1945, vlak nadat Hitler zichzelf om het leven bracht met een pistool. Haar lichaam, samen met dat van Hitler, werden gecremeerd in de Reich Chancellery tuin. Uiteindelijk werden ze in Magdeburg begraven. Op het moment van hun zelfmoord waren ze minder dan 40 uur getrouwd. Zo hield Eva zich aan haar woord en volgde hem tot in de dood.

Bronmateriaal

Interview met Tim Gray, voorzitter van de World War II Foundation in Amerika.
"Does DNA from Eva Braun's hairbrush prove that Hitler married a Jew?"- Channel4
Doyle, D. (2005). Adolf Hitler's medical care. The Journal of the Royal College of Physicians of Edinburgh, 35, 75-82.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd