Een bijzondere vondst in Mongolië. Daar is een moederdino terwijl ze op haar eieren broedde gestorven en gefossiliseerd.
De onderzoekers beschrijven hun ontdekking in het blad PLoS ONE. De dinosaurus in kwestie is afkomstig uit het geslacht Nemegtomaia. Toepasselijk genoeg betekent Nemegtomaia zoiets als: goede moeder van Nemegt (dit laatste is een verwijzing naar een geologische formatie waarin de dinosaurus is teruggevonden). Het geslacht bestaat uit dinosaurussen die zich op twee poten voortbewogen en al wel iets weghadden van de moderne vogels. De dinosaurus behoort tot de soort Nemegtomaia barsboldi.
Niet compleet
De gevonden dinosaurus is niet helemaal compleet. Er missen enkele delen. Waarschijnlijk is de dino nadat deze stierf door diverse roofdieren aangevreten. Maar wat er nog van over is, is toch tamelijk indrukwekkend. Zo laat het fossiel nog goed zien hoe de dinosaurus op de eieren zat. De poten bevonden zich hoogstwaarschijnlijk in het midden van een ring eieren en de armen had de dinosaurus om de bovenste delen van de eieren geslagen.

Een reconstructie van de dinosaurus op zijn nest. Afbeelding: via PLoS ONE - doi/10.1371/journal.pone.0031330.g003.
De schedel van de dinosaurus is ongeveer 172 millimeter lang. Het dier moet ongeveer twee meter lang zijn geweest en ongeveer veertig kilo hebben gewogen. Het is zeer aannemelijk dat de dinosaurus één van de ouders van de jonge dino’s in de eieren was.

De gevonden eieren. Foto: via PLoS ONE - doi/10.1371/journal.pone.0031330.g010.