Geen bomen van Jozua meer in 2100?

Slecht nieuws voor Bono, de leadzanger van U2. Zijn geliefde ‘Joshua Tree’ bestaat wellicht niet meer in het jaar 2100.

De boom van Jozua is een cactusachtige boom in het zuidwesten van Noord-Amerika. Toen mormoonse kolonisten de boom in de negentiende eeuw voor het eerst zagen, deed de vorm van de Yucca brevifolia hen denken aan de profeet Jozua. De takken van de boom stonden voor de kolonisten symbool voor de armen van Jozua die uitreiken naar de hemel.

Helaas kunnen Amerikanen over honderd jaar waarschijnlijk niet meer genieten van de boom. Volgens Amerikaanse onderzoekers krimpt het bereik van de bomen de komende zestig tot negentig jaar met negentig procent als gevolg van het broeikaseffect. De wetenschappers vergeleken historische data over de verspreiding van bomen van Jozua met klimaatmodellen. Daaruit blijkt dat de boom niet bestand is tegen opwarming van de aarde.

Verleden
De laatste keer dat de aarde in een korte tijd opwarmde was 11.700 jaar geleden. In minder dan een eeuw tijd steeg de temperatuur in het zuidwesten van de Verenigde Staten met vier graden Celsius. Dit zorgde ervoor dat in korte tijd nog maar tien procent van alle bomen van Jozua over was.

Menselijke verspreiding?
Om de Yucca brevifolia te redden is er een oplossing, namelijk mensen inschakelen om de zaden van de boom te verspreiden naar minder droge gebieden. Vroeger deden luiaards dit werk, maar dit dier komt in het zuidwesten van de Verenigde Staten niet meer in het wild voor.

Kwetsbare ecosystemen
Wetenschappers waarschuwen dat niet alleen de ‘Joshua Tree’, maar ook andere ecosystemen kwetsbaar zijn voor hogere temperaturen. Als de aarde alsmaar warmer wordt, dan sterven er in korte tijd veel planten- en diersoorten uit.

Bronmateriaal

"" - Discovery

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd