De Karpaten: de laatste strohalm voor de bizon

Europ. bizon zkt huis. Met die noodkreet in de hand zijn wetenschappers op zoek naar een woongebied waar de Europese bizon zijn hachje kan redden. De voorlopig eerste keus is op de Karpaten gevallen. In het gebied wonen al wat bizons, maar daar kunnen er best nog wat bij.

De Europese bizon is iets kleiner dan de Amerikaanse variant en was in de jaren ’30 bijna uitgestorven. Stropers maakten toen een einde aan het leven van de laatste wilde bizon. Met de dieren in dierentuinen is sindsdien hard gefokt om de bizon weer klaar te stomen voor een leven in het wild. En dat is gelukt. In de loop der jaren zijn uit twaalf bizons 3000 exemplaren voortgekomen. Ongeveer de helft daarvan leeft nu in het wild.

Inteelt
Doordat er in de jaren ’30 met twaalf individuen gefokt moest worden, heeft er nogal wat inteelt plaatsgevonden. Daardoor zijn de nakomelingen zeer vatbaar voor ziektes. Om de kuddes in stand te houden, moeten ze verder kunnen groeien en ook onderling contacten onderhouden, zodat de inteelt niet verder gaat. Om dat te bereiken, moeten minimaal honderd bizons elkaar kunnen bereiken. Wetenschappers hebben het zelfs over enkele duizenden exemplaren om de genetische diversiteit te behouden.

Karpaten
De onderzoekers zoeken daarom in het al tamelijk drukke Europa een thuis voor de bizons en zijn zelf ook verbaasd dat ze op zo’n mooi leefgebied stuitten. “We verwachten wel dat er gebieden zouden zijn die geschikt en vrij waren, maar het was een verrassing dat er zoveel ruimte is,” vertelt onderzoeker Tobias Kuemmerle.

De mensen die ooit in de Karpaten woonden, zijn naar de steden of naar het westen getrokken, waardoor er genoeg ruimte is voor de bizons. De kans is dan ook zeer groot dat de Karpaten binnenkort vele honderden bizons op visite krijgen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd