De tapuit weegt slechts 25 gram, maar dat weerhoudt de zangvogel er niet van om toch de halve wereld rond te reizen, zo blijkt.

De tapuit is onder meer terug te vinden boven Canada, in Groenland, Alaska en Eurazië. Onduidelijk was echter waar de dieren precies overwinterden. Onderzoekers besloten dat uit te zoeken. Met behulp van zendertjes volgden ze de vogels.

WIST U DAT…
…zeeolifanten soms vergelijkbare afstanden afleggen? Zij doen er alleen een jaar over!

De resultaten zijn indrukwekkend. De zangvogels blijken namelijk in het noordelijk deel van Sub-Saharische Afrika de winter door te brengen. Voor tapuits die in Alaska broeden betekent dat dat zij heen zo’n 14.500 kilometer moeten maken. En dan moeten ze ook nog terug. Om te overwinteren, maken ze dan ook al snel bijna 30.000 kilometer. De vogels die ten noorden van Canada broeden, hebben ook een lange reis te gaan. Zij reizen voornamelijk naar het westen van Afrika en brengen alleen al zo’n 3500 kilometer boven de oceaan door.

De cijfers zijn extra indrukwekkend als u bedenkt dat het hier om een piepklein vogeltje gaat. De tapuit heeft een spanwijdte van hooguit 30 centimeter en weegt niet veel meer dan 25 gram. De reis kost het kleine vogeltje één tot drie maanden. Gemiddeld maken de vogels dus zo’n 290 kilometer op één dag, zo schrijven de onderzoekers in het blad Biology Letters.