Koken op Mars: gesimuleerde Marsmissie levert recepten voor op de rode planeet op

gesimuleerde missie

Reizen en verblijven op Mars klinkt geweldig. Maar wat gaan we daar eten? Het antwoord op die vraag is ietsje eenduidiger geworden na het HI-SEAS-experiment dat vandaag afloopt. Zes ‘astronauten’ verbleven gedurende vier maanden in een Mars-achtige omgeving en experimenteerden onder meer met voedsel dat we in zo’n omgeving kunnen bereiden.

HI-SEAS staat voor Hawaii Space Exploration Analog and Simulation. Zes ‘astronauten’ verbleven gedurende 120 dagen op Hawaii, in een afgelegen gebied dat een beetje doet denken aan Mars. De ‘astronauten’ leefden ook alsof ze op Mars waren. Dat betekent onder meer: beperkt en vertraagd contact met de aarde, beperkt toegang tot water, in een kleine ruimte leven en in een ruimtepak naar buiten.

Voedsel
Gedurende die 120 dagen hadden de ‘astronauten’ een duidelijk doel voor ogen. Experimenteren met methodes van voedselbereiding die geschikt zijn om tijdens langdurige ruimtemissies te worden ingezet. De onderzoekers werkten met twee verschillende manieren van voedselbereiding. De eerste is vergelijkbaar met de methode die nu in het internationale ruimtestation wordt gebruikt. Het reeds voorbereide voedsel moet alleen nog van water (of eventueel hitte) worden voorzien alvorens het genuttigd kan worden. De tweede methode is vergelijkbaar met de kooktechnieken die we op aarde gebruiken. Deze techniek is ongeschikt voor het ISS (vanwege het gebrek aan zwaartekracht), maar is wel geschikt voor een missie naar Mars (waar astronauten wel over voldoende zwaartekracht beschikken om te koken).

De verblijfplaats van de 'astronauten' op Hawaii. Afbeelding: Sian.
De verblijfplaats van de ‘astronauten’ op Hawaii. Afbeelding: Sian.

Voor- en nadelen
Het grootste voordeel van zo’n maaltijd à la de maaltijden op aarde moge duidelijk zijn. Er is meer variëteit en de kans dat astronauten hun eetlust verliezen, is kleiner. Maar de aanpak heeft ook nadelen. Zo is er meer water en tijd voor nodig dan voor de voorbereide maaltijden die de astronauten in het ISS voorgeschoteld krijgen.

Productiviteit
Om te achterhalen welke methode tijdens een lange ruimtemissie het handigst en prettigst is, werd HI-SEAS opgezet. Ook moest de gesimuleerde missie een beter beeld geven van welke invloed het voedsel op de gezondheid, het moraal en de productiviteit van de bemanning heeft.

En vandaag komt dat experiment dus tot een einde. Nieuwsgierig wat de ‘astronauten’ allemaal gekookt hebben en wat ze zelf het lekkerst vonden? Hier een overzichtje!

Bronmateriaal

"Hawaii Space Exploration Analog and Simulation" - HI-SEAS.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Angelo Vermeulen.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd