Miljoenen nieuwe microben ontdekt

Wetenschappers hebben tijdens het meest grondige onderzoek naar leven op de bodem van de oceaan miljoenen nieuwe soorten ontdekt. Het gaat met name om microben en kleine wormpjes. Onder de microscoop zijn ze prachtig, maar met het blote oog ziet u ze niet.

De wetenschappers deden de ontdekking met behulp van onderzeeërs die honderden meters onder het wateroppervlak kunnen opereren. Aan de hand van het DNA kon worden vastgesteld dat het om totaal nieuwe en verschillende soorten ging.

Voorafgaand aan dit onderzoek werd gedacht dat elke liter zeewater zo’n 100.000 microscopische cellen bevatte. Nu vermoeden wetenschappers echter dat het er wel een miljard kunnen zijn.

Volgens onderzoeker John Baross bevat de oceaan zo’n negentig procent van het microscopische leven. De ontdekkingen zijn van groot belang, omdat ze de veranderingen in de voedselketen, weerpatronen en hoeveelheden koolstof helpen verklaren. Ook de invloed die klimaatverandering op oceanen heeft, kan met behulp van het microscopisch leven worden voorspeld.






Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd