Nederlandse voetbalrobots winnen het WK!

Wat Oranje niet lukte, hebben de studenten van de TU Eindhoven wel voor elkaar gekregen. Ze wonnen het WK voetbal..voor voetbalrobots.

Vier keer op rij stond het robotvoetbalteam van de TU Eindhoven in de finale. En vier keer werd er verloren. Maar…vijf keer bleek scheepsrecht te zijn. Tech United – het Eindhovense robotteam – won vandaag de WK-finale en mag zich wereldkampioen noemen!

Grote cijfers
Dat de robots de beste voetbalrobots van de wereld zijn, wisten ze ook nog eens met grote cijfers te laten zien. De finale – tegen Iran – werd met 4-1 gewonnen. “Het is niet voor te stellen hoelang we naar dit moment hebben uitgekeken,” zo schrijven de mensen achter het winnende robotteam. “Teamleden vallen elkaar in de armen en hier en daar zien we ogen vochtig worden. Alle avonduren, al het nachtwerk, het testen van TURTLEs (de voetbalrobots, red.) in hotelkamers, vandaag betaalt het zich eindelijk uit!”

Goede vraag

Worden we asociaal van robots? Lees het hier!

Over de robots
De voetbalrobots die aan het WK deelnemen, voetballen naar eigen inzicht. Ze worden dus niet bestuurd door mensen, maar stellen zelf vast waar de bal is, hoe ze die het beste kunnen bemachtigen en waar die vervolgens heen moet. Meer weten over hoe de voetbalrobots dat doen? Of nieuwsgierig hoe zo’n voetbalveld voor robots er precies uitziet, welke regels er gelden en welke maatregelen en strategie er precies voor gezorgd heeft dat de Nederlandse robots wonnen? Lees er alles over in dit uitgebreide interview met de mensen achter Tech United.

De voetbalrobots waren niet de enigen die tijdens het WK in Mexico voor de hoofdprijs gingen. Ook binnen andere onderdelen konden robots de strijd met elkaar aangaan. Zo streed TUlip – een robot op twee benen – ook om een voetbalprijs en wel door penalty’s te nemen en te stoppen. En ook deze robot van de TU Eindhoven deed dat niet onverdienstelijk: de robot strandde in de halve finale.

Bronmateriaal

"Tech United Wereldkampioen" - Techunited.nl
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door TU Eindhoven.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd