Nieuwe paddensoort lijkt sprekend op Simpsons’ Mr. Burns

Wetenschappers hebben in het westen van Colombia drie nieuwe paddensoorten ontdekt. Eén daarvan komt tamelijk bekend voor: diens spitse neus doet denken aan de wereldberoemde Mr. Burns die acte de présence geeft in The Simpsons. De ontdekte padden zijn allemaal overigens opvallend: de één heeft strepen op de pootjes en de ander heeft weer helderrode oogjes.

“Ik heb nog nooit een pad met zulke rode ogen gezien,” vertelt onderzoeker Robin Moore naar aanleiding van één van de ontdekte paddensoorten. “Dit is heel ongebruikelijk voor een amfibie en de ontdekking ervan stelt ons in de gelegenheid om te leren hoe en waarom de pad deze heeft.”

Trio
Moore is één van de onderzoekers die de padden ontdekte. Zijn team was eigenlijk op zoek naar een verloren gegane kikkersoort, maar dat wilde niet echt lukken. Juist toen de onderzoekers de moed wilden opgeven, stuitten ze op dit bijzondere trio.

Rhinella
De eerste pad komt uit het geslacht Rhinella en woont in de regenwouden van Chocó. De kleur en vorm van het hoofd van de pad lijkt op dode bladeren. Daardoor kan het dier zich perfect verbergen. Dit is ook de pad die zoveel van Mr. Burns wegheeft. Schrijver en producer van de serie, George Meyer, heeft de pad inmiddels gezien en vindt de gelijkenis treffend. “Het heerszuchtige profiel en de schele ogen lijken inderdaad op Monty Burns.”

Foto: © Robin Moore / iLCP

De tweede pad komt uit het Silverstoneia-geslacht. Het diertje is ongeveer drie centimeter lang en een stuk minder giftig dan diens familieleden.

Foto: © Robin Moore / iLCP

De laatste pad is drie tot vier centimeter lang. De wetenschappers troffen het dier aan op zo’n 2000 meter hoogte, maar weten verder weinig van de pad.

Foto: © Robin Moore / iLCP

De wetenschappers maken deel uit van de groep onderzoekers die verloren gewaande kikkers probeert op te sporen. De campagne loopt in december af, maar heeft al veel resultaten opgeleverd. Diverse kikkersoorten waarvan men dacht dat deze uitgestorven waren, bleken in uithoeken van de aarde toch nog voor te komen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd