Onderzoekers bouwen robotvis met synthetisch ‘bloed’

Het bloed wordt door een ‘bloedvatenstelsel’ gepompt en kan energie opslaan én leveren.

Amerikaanse onderzoekers hebben een robotvis gebouwd die nog het meest doet denken aan een koraalduivel. Maar deze robot is anders dan menig ander. Zo beschikt ‘ie over een waar ‘bloedvatenstelsel’ waar synthetisch, vloeibaar bloed doorheen stroomt. Hierdoor beweegt de robotvis zich voort zoals ook een echte koraalduivel dat doet en kan bijvoorbeeld stroomopwaarts zwemmen en zijn vinnen uitwaaieren. De studie is gepubliceerd in het vakblad Nature en werd gefinancierd door de US Navy.

Bloed
Het bloedvatenstelsel bevat batterijvloeistof die de robotvis aandrijft. “Het robotbloed heeft twee primaire doelen,” legt onderzoeker James Pikul aan Scientias.nl uit. “Aan de ene kant slaat het energie op en aan de andere kant laat het de vis zwemmen wanneer het bloed door het synthetische vaatstelsel wordt gepompt. Op deze manier is het vergelijkbaar met dierlijk bloed.” Bovendien is dit bloed multifunctioneel. “Dit stelt ons in staat om energie op slaan in het hele robotlichaam, terwijl we het bloed ook gebruiken om de synthetische spieren op de robotvis te bedienen,” zegt Pikul.

Autonoom
Met de robotvis willen de onderzoekers nieuwe stappen zetten in de ontwikkeling van robotica. “We waren aan het brainstormen over manieren om robots autonomer te maken,” zegt Pikul. “We realiseerden ons dat de werkingstijd van de meeste robots erg kort is en dat ze snel opgeladen moeten worden. We wilden dit probleem oplossen door manieren te vinden om energie op te slaan in alle componenten van een robot. En het robotbloed is onze eerste demonstratie van hoe we energie kunnen opslaan.”

Gewicht
Bovendien bestaan veel robots op dit moment uit verschillende onderdelen die allemaal specifieke functies vervullen. En dat is eigenlijk niet heel handig. “Als we bijvoorbeeld willen dat de robot minder vaak opgeladen hoeft te worden, dan moeten we meer batterijen toevoegen maar tegelijkertijd andere onderdelen eruit halen om hetzelfde gewicht te behouden,” legt Pikul uit. Een oplossing hiervoor is om batterijen te gebruiken die meerdere functies hebben.

Robots worden ondertussen steeds autonomer en slimmer. Kijk hier maar eens hoe een robot een ruwe schets van de Mona Lisa kan natekenen. En wat dacht je van deze robots die waardige tegenstanders blijken in een potje Jenga?

Robotvis
Dat laatste hebben de onderzoekers nu uitgeprobeerd in de robotvis. “We hebben de robotvis gemaakt om te laten zien dat robotonderdelen meerdere functies kunnen vervullen en dat dit hun prestaties en mogelijkheden drastisch kan verbeteren,” aldus Pikul. “We zijn van plan dit robotbloed te gebruiken om de prestaties van robots en machines die vloeistoffen gebruiken te vergroten.”

In verschillende tests namen de onderzoekers de prestaties van hun robot-koraalduivel onder de loep. En het synthetische bloed blijkt inderdaad goed te werken. De robotvis beschikt bijvoorbeeld over een uitermate goed uithoudingsvermogen. Zo kan hij met een snelheid van meer dan 1,5 keer zijn eigen lichaamslengte per minuut tegen de stroom in zwemmen. Bovendien kan de robotvis zich 36 uur lang in het water rond bewegen zonder tussentijds opgeladen te hoeven worden. “In vergelijking met soortgelijke robots zonder het synthetische bloed kan onze robot tot acht keer langer mee,” besluit Pikul.

Bronmateriaal

Interview met James Pikul

"Robot fish with battery-powered 'blood'" - Cornell University (via Scimex)

Afbeelding bovenaan dit artikel: James Pikul

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd