Ons brein kan moeilijk wennen aan nieuwe regels

Wanneer de regels veranderen en gedrag dat we gewend zijn niet langer geoorloofd is, moet ons brein omschakelen. En daar heeft het veel meer moeite mee dan u misschien zou denken.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Michigan State University. Hoewel uit steeds meer onderzoeken blijkt dat ons brein heel flexibel is, kan het toch niet zo goed omgaan met een nieuwe set regels.

Letters
De onderzoekers lieten proefpersonen series letters zien. Bijvoorbeeld NNMNN of MMNMM. Wanneer de letter ‘M’ in het midden van de serie stond, moesten ze op een knop links van ze drukken. Stond ‘N’ in het midden, dan moesten ze op de rechtse knop drukken. Na dat vijftig keer gedaan te hebben, veranderden de onderzoekers de regels. Nu moest er op de rechtse knop gedrukt worden als ‘M’ in het midden stond. De linkse knop was voor ‘N’ in het midden.

WIST U DAT…

…de ene vorm van multitasken gevaarlijker is dan de andere? Lees hier waarom!

Fouten maken
De proefpersonen maakten herhaaldelijk fouten. Dat wijst erop dat ze niet leerden van de fouten die ze maakten. De hersenscans die de onderzoekers tijdens het experiment maakten, onderschrijven dat. Uit de scans blijkt dat de proefpersonen zich niet bewust waren van het feit dat ze een fout maakten, zo schrijven de onderzoekers in het blad Cognitive, Affective & Behavioral Neuroscience. De scans laten ook zien dat proefpersonen die na de verandering van regels wel goede antwoorden gaven, daar veel harder voor moesten werken. “We verwachtten dat ze na verloop van tijd beter zouden worden,” vertelt onderzoeker Hans schroder. “Maar nadat de regels veranderd waren, werden ze trager en minder accuraat.”

Het brein heeft na het veranderen van de regels te maken met een conflict. Het wil de taak goed volbrengen, maar moet daarvoor twee dingen doen: zich op de nieuwe regels focussen en de oude regels onderdrukken. En dat is net iets te veel gevraagd. “Deze resultaten en ons eerdere onderzoek suggereren dat je wanneer meerdere dingen je brein bezighouden – en wanneer je dus aan het multitasken bent – een grotere kans hebt om de fout in te gaan,” stelt onderzoeker Jason Moser. Mensen moeten meer moeite doen om hun fouten te zien en gefocust te blijven. Als ze dat niet doen, blijven ze fouten maken en dat kan in de praktijk leiden tot frustraties, uitputting, depressie en angst.

Bronmateriaal

"When rules change, brain falters" - MSU.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door G.L. Kohuth.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd