Wetenschappers hebben op de Andamanen, een eilandengroep nabij India, een kikkertje ontdekt dat slechts 24 centimeter meet.

Het kikkertje behoort niet alleen tot een nieuwe soort, maar is tevens niet onder te brengen in bestaande geslachten. En dus riepen de onderzoekers een nieuw geslachtsnaam in het leven. Het kikkertje draagt voortaan de naam Blythophryne beryet.

Roodbruin
Het kikkertje is met name in de nacht actief. Overdag verbergt het zich onder bladeren op de grond. Het kikkertje is roodbruin van kleur.

Blythophryne beryet. Afbeelding: Dr. Ramesh K. Aggarwal.

Blythophryne beryet. Afbeelding: Dr. Ramesh K. Aggarwal.

Bedreigd
Het kikkertje leeft in de bossen op de vijf eilanden die de Andamanen rijk is. De populatie kikkers is zeer gefragmenteerd en beperkt tot niet meer dan tien locaties. Vandaar dat het kleine kikkertje kort na zijn ontdekking direct al het stempel ‘bedreigd’ heeft gekregen. Naast de gefragmenteerde populatie zijn ook menselijke activiteiten en invasieve dieren (dieren die van oorsprong niet op de eilanden voorkomen) een bedreiging voor de kikkers. Ook het feit dat het geslacht van de kikkers voor zover we nu weten uit maar één soort bestaat, helpt niet mee.

Hoewel het kikkertje – dat van de top van zijn snuit tot zijn cloaca slechts 2,4 centimeter meet – klein is, is het bij lange na niet het kleinste kikkertje ter wereld. Die eer is nog altijd weggelegd voor Paedophryne amauensis, een kikker die tussen de 7 en 8 millimeter lang is.