Primeur: er is nu een bloedtest die huidkanker al heel vroeg kan opsporen

De test kan heel veel levens redden.

De bloedtest is ontwikkeld door onderzoekers van de Edith Cowan University en detecteert antilichamen die in reactie op melanoom – een vorm van huidkanker – door het lichaam worden geproduceerd. Dat is te lezen in het blad Oncotarget. “Het lichaam begint deze antilichamen te produceren zodra het melanoom zich ontwikkelt en zo zijn we in staat om kanker al in een heel vroeg stadium met de bloedtest op te sporen,” aldus Zaenker. “We bestudeerden in totaal 1627 verschillende typen antilichamen en identificeerden een combinatie van 10 antilichamen die de beste aanwijzing zijn voor de aanwezigheid van een melanoom.”

Overlevingskansen
De bloedtest kan huidkanker al in een zeer vroeg stadium opsporen en zo de overlevingskansen van de patiënt aanzienlijk vergroten. “Patiënten bij wie een melanoom in een vroeg stadium gedetecteerd wordt, hebben tussen de 90 en 99 procent kans om nog vijf jaar in leven te blijven,” vertelt onderzoeker Pauline Zaenker. “Maar als het niet vroeg gedetecteerd wordt en het zich verspreidt door het lichaam, daalt dezelfde overlevingskans onder de 50%. Dat maakt deze bloedtest zo geweldig: het kan een melanoom al in een vroeg stadium, wanneer het nog behandelbaar is, opsporen.”

Visueel onderzoek
Op dit moment wordt huidkanker eigenlijk altijd visueel opgespoord. Huisartsen of dermatologen bestuderen dan de huid op zoek naar afwijkende (moeder)vlekjes. Als ze zo’n afwijkende vlek vinden, kan besloten worden om een huidbiopsie uit te voeren. Er wordt dan wat weefsel weggesneden voor onderzoek. “Hoewel artsen het geweldig doen met de beschikbare gereedschappen, kan het problematisch zijn als je alleen op biopsies kunt afgaan,” stelt Zaenker. “We weten dat drie van de vier biopsies negatief is voor een melanoom.” Dat is natuurlijk goed nieuws voor de patiënt. Maar hij ontvangt dat wel pas na een vrij heftige biopsie. “De biopsies zijn best invasief, er wordt een stukje huid van minimaal 1 bij 1 centimeter weggehaald. Ook zijn ze vrij duur.”

Accuraat
Maar hoe accuraat is deze bloedtest? De onderzoekers namen de proef op de som met 205 proefpersonen, waarvan er 105 huidkanker hadden. Tijdens het experiment bleek de bloedtest mensen met een prille vorm van huidkanker in 81,5 procent van de gevallen aan te kunnen wijzen. Het betekent dat de test in dit stadium dus ook nog heel wat gevallen van huidkanker mist. Bovendien bleken niet alle mensen bij wie de test aangaf dat ze melanoom hadden, ook daadwerkelijk huidkanker te hebben. Het betekent volgens professor op het gebied van dermatologie, Rodney Sinclair (niet betrokken bij het onderzoek) “dat de resultaten voorzichtig geinterpreteerd moeten worden en – als dat mogelijk is – gecombineerd moeten worden met een volledig huidonderzoek door een dermatoloog.”

Vervolgonderzoek – onder een grotere groep mensen – zal uit moeten wijzen of de bloedtest echt het verschil kan maken in de strijd tegen melanoom. Als dat het geval blijkt, denken de onderzoekers deze binnen drie jaar op de markt te kunnen brengen. Grote vraag is echter nog wel wie dan precies voor deze test in aanmerking komt. Het is waarschijnlijk namelijk te kostbaar om iedereen regelmatig te screenen. Vervolgonderzoek zal dan ook uit moeten wijzen voor welke risicogroepen deze bloedtest het beste gebruikt kan worden.

Bronmateriaal

Edith Cowan University

Afbeelding bovenaan dit artikel: qimono / Pixabay

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd