Mannelijke en vrouwelijke pandaberen houden van verschillende leefgebieden. Hierdoor daalt de kans op geslachtsgemeenschap en worden er waarschijnlijk minder pandaberen geboren.

Uit het onderzoek van de Chinese wetenschappers Dunwi Qi en Fuwen Wei blijkt dat vrouwelijke pandaberen kieskeuriger zijn dan mannelijke pandaberen. Vooral als het om het leefgebied gaat. Vrouwelijke panda’s leven in naaldbossen op grote hoogte of in gemengde bossen op steilere hellingen. Mannetjes zwerven meer rond in bamboerijke gebieden.

WIST U DAT…

de oudste reuzenpanda ter wereld onlangs is overleden?

Qi, Wei en collega’s observeerden het gedrag van pandaberen, die voornamelijk in bamboerijke bossen op een hoogte van 1500 meter leven. Pandaberen mijden mensen onder de grens van 1500 meter en bamboearme bossen boven de 1500 meter.

De onderzoekers hadden niet verwacht een verschil tussen beide seksen te zien. Zij vinden dat dit verschil in leefgebied meegenomen moet worden in beschermingsprogramma’s om reuzenpanda’s in het wild uit te zetten.