Ruimtesonde Juno schakelt al zijn instrumenten uit

Iets meer dan dertien uur voor zijn scheervlucht langs Jupiter is Juno in veiligheidsmodus gegaan. Dus kunnen we fluiten naar nieuwe close-upbeelden van de gasreus.

Juno schakelde gisteren over in de veiligheidsmodus. Alle instrumenten aan boord van de sonde werden daarbij – net als een aantal niet-cruciale componenten van de ruimtesonde – uitgeschakeld.

Scheervlucht
De problemen ontstonden op een slecht moment. Juno cirkelt namelijk in een sterk ovaalvormige baan rond Jupiter heen en naderde het moment waarop de afstand tussen Juno en Jupiter het kleinst was. Dat is het uitgelezen moment voor het fotograferen en bestuderen van de gasreus. Door de problemen scheerde Juno echter uiteindelijk met uitgeschakelde instrumenten langs Jupiter. Dat betekent dat er geen nieuwe foto’s konden worden gemaakt en ook geen nieuwe data kon worden verzameld. En dus moeten we weer wachten tot de eerstvolgende scheervlucht (op 11 december).

Gezond
Het goede nieuws is dat Juno inmiddels met succes weer is opgestart en in goede conditie lijkt. De instrumenten staan echter nog steeds uit.

De foto’s

De foto’s die Juno maakt, worden allemaal vrijgegeven en zijn hier te bewonderen.

Straling
De oorzaak van de problemen wordt nog onderzocht. Eerder liet NASA weten dat de intense straling rond Jupiter een uitdaging vormt voor Juno. Het is echter onaannemelijk dat de straling in dit geval de boosdoener is, zo legt projectmanager Rick Nybakken uit. “We zijn nog steeds een flink eind verwijderd van de intensere stralingsgordels en magnetische velden. Het ruimteschip is gezond en we werken onze standaard herstelprocedure af.”

Ventiel
Tegelijkertijd wordt er ook nog onderzoek gedaan naar een ander – ongerelateerd – probleempje waar Juno begin deze week tegenaan liep. Het betreft ventielen die veel langzamer openen dan gepland. Door deze problemen is de baanwijziging van Juno uitgesteld.

De eerdere scheervlucht
Wetenschappers buigen zich ondertussen nog steeds over de gegevens die Juno tijdens zijn eerste scheervlucht langs Jupiter (eind augustus) verzamelde. De gegevens laten onder meer zien dat het magnetische veld en de poollichten op de planeet veel krachtiger zijn dan gedacht. Daarnaast gunde Juno ons tijdens die scheervlucht een kijkje onder het dikke wolkendek van Jupiter.

Juno werd in 2011 gelanceerd en arriveerde na een lange reis begin juli 2016 bij Jupiter. De missie duurt tot 20 februari 2018 en zal met een duik in Jupiters atmosfeer ten einde komen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd