Wetenschappers hebben in de mangrovebossen van Bangladesh zeer kleine Bengaalse tijgers ontdekt. De dieren wegen ongeveer de helft van ‘normale’ Bengaalse tijgers. Voor de vrouwtjes komt dat neer op een gewicht van 76,7 in plaats van 135,2 kilo. Onderzoekers denken dat het voedsel van de tijgers – kleine herten – er iets mee te maken heeft.

De onderzoekers wogen in totaal drie Bengaalse tijgers. Twee daarvan waren verdoofd, een derde was door dorpelingen gedood. Onderzoeker Adam Barlow weet niet precies waarom de tijgers zo klein zijn. “Het kan iets te maken hebben met de kleine herten die in de Sundarbans (enorme mangrovebossen in Bangladesh, red.) voorhanden zijn.” De tijgers in andere gebieden beschikken over grotere prooien.

Geïsoleerd
Er zouden in totaal zo’n 300 tot 500 Bengaalse tijgers in de mangrovebossen van Bangladesh leven. Het is een tamelijk geïsoleerde populatie: de dichtstbijzijnde groep tijgers bevindt zich op een afstand van zo’n 300 kilometer.

Subsoort
De onderzoekers vermoeden dat de tijgers in dit gebied wel eens de kleinste tijgers ter wereld kunnen zijn. Ze vormen een subsoort van de Bengaalse tijger. In totaal zijn er negen subsoorten van de tijger bekend. Deze leven in India, Nepal, Bangladesh en Bhutan.

De tijger is een bedreigde diersoort. Wereldwijd leven er nog ongeveer 3.200 in het wild. Slechts een derde daarvan is van het vrouwelijk geslacht en in staat om jongen op de wereld te zetten.