Wat is een VPN?

Internetten: we doen het allemaal dagelijks. Maar voor de meesten van ons kan dat veel veiliger en meer privé dan we nu gewend zijn.

En wel door gebruik te maken van een VPN. Nu vraag je je misschien af: Wat is een VPN? VPN staat voor Virtual Private Network (virtueel privénetwerk). Wie gebruik maakt van een VPN maakt via een versleutelde tunnel verbinding met het internet. Het betekent heel concreet bijvoorbeeld dat je IP-adres verborgen is en je (gevoelige) gegevens beschermd worden.

Hoe werkt het?
Wie gebruik wil maken van VPN heeft een VPN-aanbieder nodig. Wanneer je daar een abonnement afneemt, loopt je internetverkeer voortaan via de computerserver van die aanbieder. En die aanbieder geeft jou een nieuw en regelmatig wisselend IP-adres dat je ook nog eens met anderen deelt. Hierdoor is het voor derden heel lastig om te achterhalen wat je online allemaal doet.

Openbaar netwerk
Een VPN kan dan ook heel aantrekkelijk zijn voor mensen die zich online bezighouden met zaken die eigenlijk niet door de beugel kunnen. Denk bijvoorbeeld aan het illegaal downloaden van films of series. Maar in een tijd waarin we onze privacy steeds hoger in het vaandel hebben staan, kan een VPN ook voor mensen die geen illegale activiteiten te verbergen hebben, een oplossing zijn. Want een VPN versleutelt ook je online gegevens. En dat is bijvoorbeeld heel handig als je gebruik maakt van een openbaar wifi-netwerk op een luchthaven, station of hotel. Zo’n netwerk maakt je namelijk kwetsbaar; een hacker of handige netwerkbeheerder kan via het netwerk vrij gemakkelijk (gevoelige) data onderscheppen.

Meer uit het internet halen
Maar met een VPN kun je jezelf niet alleen afschermen; je kunt het netwerk ook gebruiken om meer uit het internet te halen. Bijvoorbeeld als je in het (verre) buitenland bent en toch die op de publieke omroep uitgezonden wedstrijd van Oranje of jouw favoriete serie niet wilt missen. Soms kom je dan voor een onaangename verrassing te staan en blijkt het vanuit het buitenland onmogelijk om die uitzendingen te volgen. Via een VPN kun je dan een Nederlands IP-adres gebruiken, waardoor het lijkt alsof je in Nederland bent en je toch je favoriete serie kunt volgen. Op een vergelijkbare manier stelt een VPN mensen in niet of minder vrije landen bovendien in staat om – via een buitenlands IP-adres – sites te bezoeken die in hun eigen land geblokkeerd worden.

Zo heeft een VPN dus verrassend veel voordelen. Meer weten? Lees er alles over in het artikel ‘Wat is een VPN?

In samenwerking met SurfShark

Bronmateriaal

Afbeelding bovenaan dit artikel: Elijah O'Donnell via Pexels

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd