Wetenschappers ontwikkelen pacemaker aangedreven door het kloppende hart

Het apparaat wekt stroom op uit hartslagen.

Huidige pacemakers en implanteerbare medische apparaten worden vaak aangedreven door batterijen. Maar dat werkt niet altijd optimaal. Zo zijn deze batterij vaak groot en gaan niet zo lang mee. Amerikaanse en Chinese onderzoekers besloten het over een andere boeg te gooien. En ze ontwikkelden een pacemaker die elektriciteit uit het kloppende hart kan genereren.

Pacemaker

Een pacemaker is een apparaatje dat ervoor zorgt dat het hart in het juiste ritme blijft kloppen. De pacemaker heeft een sensor die voortdurend het hartritme bewaakt. De pacemaker geeft vervolgens stroomstootjes af om het hart weer in het juiste ritme te krijgen.

Varkens
De pacemaker wekt energie op uit hartslagen om zichzelf van stroom te voorzien. Op deze manier zijn batterijen dus overbodig. In een experiment werd de zelfvoorzienende pacemaker uitgeprobeerd bij varkens met hartritmestoornissen. En het apparaat leek geheel naar behoren te functioneren. Zo was de pacemaker in staat om onregelmatigheden in het hartritme te corrigeren.

Mensen
Volgens de onderzoekers kan het apparaat voldoende vermogen generen om ook bij menselijke patiënten goed te kunnen werken. Echter benadrukken de onderzoekers dat de pacemakers nog wel eerst geoptimaliseerd moeten worden voordat ze echt bij mensen geïmplanteerd kunnen worden.

De pacemaker is een grote stap voorwaarts. Want tot op heden werden zelfvoorzienende, implanteerbare apparaten alleen nog getest in kleine diertjes en in cellen, die slechts weinig energie nodig hebben. Volgens de onderzoekers kan de ontwikkelde technologie ook op andere gebieden ingezet worden. Denk bijvoorbeeld aan weefselkweek, zenuwregeneratie en differentiatie van stamcellen.

Bronmateriaal

"Piggy pacemaker is powered by the beating heart" - Chinese Academy of Sciences (via Scimex)

Afbeelding bovenaan dit artikel:

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd