Lancering van Chandrayaan-2 een uur voor vertrek afgebroken

Door een technisch mankement kon de Indiase maanlander op het laatste moment toch niet afgeschoten worden.

De lancering van de Indiase maanmissie Chandrayaan-2 is wegens een technische storing uitgesteld. Het vaartuig had eigenlijk gisteren het luchtruim moeten kiezen. Een uur voor vertrek liet de ISRO (Indian Space Research Organisation) echter weten de missie af te blazen. Wat er precies niet helemaal pluis was, is onbekend.

Maan
Vorige maand liet India weten in juli koers te willen zetten naar de maan met hun gloednieuwe Chandrayaan-2. Deze maanlander gaat landen op de zuidpool van onze natuurlijke satelliet in een hoogvlakte tussen de twee kraters Manzinus C en Simpelius N. Aan boord van de maanlander bevinden zich enkele wetenschappelijke instrumenten die experimenten op het oppervlak gaan uitvoeren. Op die manier wil India proberen meer inzicht te krijgen in onze natuurlijke satelliet en nieuwe ontdekkingen doen. Deze kennis kan vervolgens gebruikt worden in andere expedities die verder gaan dan de maan.

Waarom de zuidpool?
Eén van de redenen waarom India juist voor de zuidpool van de maan kiest is natuurlijk omdat het land hiermee een primeur te pakken heeft; nog nooit reisde een land af naar deze regio. Maar dat is niet alles. “Het oppervlak dat zich hier in de schaduw bevindt is veel groter dan dat op de noordpool,” laat de ISRO weten. “Mogelijk komt er water voor in permanente schaduwrijke gebieden. Daarnaast heeft de zuidpoolregio kraters die mogelijk fossiele sporen van het vroege zonnestelsel kunnen bevatten.”

Landen

Hoewel India al eerder afreisde naar onze natuurlijke satelliet met Chandrayaan-1, wordt de huidige missie de eerste keer dat India ook daadwerkelijk op het maanoppervlak landt. Zo bestond de eerste missie van India uit een satelliet die 3000 rondjes rond de maan voltooide en zo’n 70.000 foto’s van het maanoppervlak maakte. Vervolgens ging het contact met de satelliet verloren. Hoewel de ondergang van de maansatelliet veel eerder kwam dan verwacht, leverde deze missie toch nieuwe inzichten op, waaronder de ontdekking van de aanwezigheid van watermoleculen op het oppervlak.

Vroege geschiedenis
De maan is onze beste link met de vroege geschiedenis van de aarde. Toch weten we op dit moment nog niet veel over hoe de maan ooit is ontstaan. “Hoewel er wel een aantal modellen zijn, heeft de oorsprong van de maan nog steeds nadere uitleg nodig,” zegt de ISRO. En daarom wil India het maanoppervlak nauwkeurig in kaart gaan brengen en de samenstelling ervan grondig bestuderen. “Dit is essentieel om meer te weten te komen over de oorsprong en de evolutie van de maan.” Bovendien wil India een interessante vervolgstudie uitvoeren. Zo ontdekte Chandrayaan-1 – de eerste ruimtemissie van India naar de maan – dat er waterijs op het oppervlak te vinden is. “Het bewijs voor watermoleculen vereist verdere studies naar de omvang van de verdeling van watermoleculen op het oppervlak, onder het oppervlak en in de exosfeer, om zo achter de oorsprong van het water op de maan te komen,” aldus de ISRO.

Helaas laat de lancering van de spectaculaire missie nog even op zich wachten. De ISRO zal ‘later’ bekend maken wanneer Chandrayaan-2 daadwerkelijk afgeschoten gaat worden. De maanlander zal vervolgens in ongeveer twee maanden tijd afreizen naar onze natuurlijke satelliet. En als alles goed uitpakt wordt India het vierde land – na de Verenigde Staten, Rusland en China – dat succesvol op de maan zal landen.

Concurrent
De missie van India bewijst dat het land meedoet met de grote jongens zoals de Amerikaanse NASA, de Europese ESA, de Russische Roscosmos en de Chinese CNSA. We moeten India als ruimtevaartland dus zeker niet onderschatten. Meer weten over de ISRO? Lees dan ook eens dit achtergrondartikel dat eerder op Scientias.nl verscheen.

Bronmateriaal

"Chandrayaan-2" - ISRO

Afbeelding bovenaan dit artikel: ISRO

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd