We zijn ‘geprogrammeerd’ om continu op onze telefoon te kijken

Dat onze telefoon zo’n aantrekkingskracht heeft, is te herleiden naar onze evolutionaire geschiedenis, aldus onderzoekers.

De smartphone; wie kan tegenwoordig nog zonder? Voor velen is het apparaatje een constante metgezel geworden. En of je nou in de supermarkt staat, of ’s nachts in bed ligt; het is toch wel erg verleidelijk om je telefoon te pakken en door Facebook of whats-app’jes te scrollen. Maar waarom zijn we toch zo aangetrokken tot onze smartphones? Soms zelfs ten koste van mensen die zich in dezelfde ruimte bevinden. Uit de resultaten van een nieuwe studie blijkt dat het antwoord ligt in onze evolutionaire geschiedenis.

Hechte relaties
Volgens de onderzoekers zijn mensen als het ware geprogrammeerd om contact te leggen met anderen. In de loop van de evolutionaire geschiedenis hebben we namelijk vertrouwd op hechte relaties met bijvoorbeeld familie en vrienden voor ons overleven. Deze relaties waren gebaseerd op vertrouwen en samenwerking die zich verder ontplooiden naarmate mensen meer persoonlijke informatie over zichzelf onthulden, en door naar elkaar te luisteren en op elkaar te reageren.

Wist je dat…
…alleen al het zien van het Facebook-logo je een goed gevoel geeft? Facebook is volgens de studie aangeleerd gedrag, net zoals een hond een beloning verwacht als hij buiten een plasje doet.

Smartphones
Smartphones en de constante toegang tot sms’jes en sociale media maken het gemakkelijker dan ooit tevoren voor mensen om persoonlijke informatie openbaar te maken en te reageren op anderen in hun sociale netwerken. En deze netwerken zijn vele malen groter en wijder verspreid dan die van onze voorouders. “De aantrekkingskracht van een smartphone is verbonden met seintjes in ons brein die cruciaal waren voor ons voortbestaan,” legt onderzoeker David Sbarra uit. “En nu worden deze seintjes continu geactiveerd door sociale media en via onze telefoons.”

Keerzijde
Echter heeft dit gedrag ook een duidelijke keerzijde. Want kijk je in je telefoon in de aanwezigheid van je partner of een goede vriend, dan kan die persoon zich bijvoorbeeld genegeerd of aan de kant gezet voelen. “Wanneer je afgeleid wordt door je telefoon, is je aandacht verdeeld,” zegt Sbarra. “En juist reageren op je partner – een essentieel ingrediënt voor het opbouwen van intimiteit – vereist aandacht in het hier en nu.” Volgens de onderzoekers kan deze verdeelde aandacht leiden tot relatieconflicten. Dat blijkt bijvoorbeeld uit een studie met 143 getrouwde vrouwen. 70 procent van de vrouwen gaf aan dat de mobiele telefoon vaak de relatie verstoorde.

Maar smartphones zijn volgens de onderzoekers niet alleen maar slecht. Zo stellen zij dat de apparaten verschillende voordelen bieden voor je gezondheid en welzijn en dat sms’jes een zinvolle manier zijn om contact te leggen met anderen. Wel zeggen ze dat er meer onderzoek nodig is om te begrijpen wat de impact is van die virtuele verbindingen op onze relaties in de echte wereld.

Bronmateriaal

"How Your Smartphone is Affecting Your Relationship" - University of Arizona

Afbeelding bovenaan dit artikel: rawpixel / Pixabay

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd