Ook ruimtetoeristen kunnen binnenkort met SpaceX’ Crew Dragon mee

Vier geluksvogels krijgen de kans om aan boord van het ruimteschip een rondje rond de aarde te vliegen.

Op dit moment legt SpaceX de laatste hand aan hun nieuwe paradepaardje: de Crew Dragon. De bedoeling is dat dit ruimteschip gaat pendelen tussen de aarde en het internationaal ruimtestation om daar astronauten af te leveren en op te halen. De afgelopen tijd zijn er talloze test- en demonstratievluchten uitgevoerd, waaronder een soloreisje naar het ISS en de vuurdoop van het zogenoemde launch escape system. En die zijn allemaal heel succesvol gebleken. Voortbordurend op dit succes, komt SpaceX nu opnieuw met groot nieuws. Want zij geven vier ruimtetoeristen de kans om in te stappen en een ongekende blik van boven op de aarde te werpen.

Ruimtetoeristen
Het bijzondere tripje is een samenwerkingsverband tussen SpaceX en het Amerikaanse ruimtetoerisme-bedrijf Space Adventures. Vier geluksvogels zullen aan boord van de Crew Dragon met behulp van de Falcon 9-raket afgeschoten worden en een rondje rond de aarde voltooien. Een enorme primeur. “Deze historische missie zal de weg vrijmaken voor alle mensen die dromen van ruimtereizen,” aldus Gwynne Shotwell namens SpaceX.

Meer over Space Adventures
Het bedrijf Space Adventures werd in 1998 opgericht en is gespecialiseerd in het plannen en uitvoeren van georganiseerde ruimtereizen. Het bedrijf heeft tot nu toe al acht tripjes met ruimtetoeristen ondernomen met als bestemming het ISS. Deze mensen stapten aan boord van de Russische Soyuz-raket. Maar nu slaat Space Adventures ook de handen ineen met SpaceX.

Japanse miljardair
SpaceX is al langer voornemens om ruimtetoeristen te lanceren. Zo kwamen ze in 2017 al met het plan om twee mensen naar de maan te schieten. De grote bofkont is de Japanse miljardair Yusaku Maezawa, die als eerste persoon sinds 1972 rond de maan zal vliegen. In de tussentijd is er echter veel aan het plan gesleuteld. Zo is inmiddels duidelijk dat de missie geen gebruik zal gaan maken van de Falcon Heavy-raket, maar de nog in ontwikkeling zijnde Big Falcon Rocket (BFR). Bovendien zullen er niet twee, maar zeven tot negen zitplaatsen beschikbaar zijn. Die zijn overigens allemaal door Maezawa opgekocht. De missie zal naar alle waarschijnlijkheid in 2023 plaatsvinden, al weet je het met Elon Musk maar nooit.

Toekomst
Het begint er dus steeds meer op te lijken dat ruimtetoerisme in de toekomst tot de mogelijkheden gaat behoren. En dat klinkt voor iedereen die altijd al gedroomd heeft van een tripje naar het heelal als muziek in de oren. De plannen van SpaceX zijn heel concreet, maar zeker ook ambitieus. Want we moeten niet vergeten dat het bedrijf tot op heden nog geen mensen de ruimte in heeft geschoten. Toch ziet het er naar uit dat SpaceX zijn zaakjes goed op orde heeft en dat de Crew Dragon heel geschikt is om astronauten én toeristen aan boord mee te nemen.

Het lijkt dus slechts een kwestie van tijd voordat SpaceX de eerste mensen zal meenemen naar de ruimte. Bovendien zal SpaceX de eerste commerciële ruimtevaartorganisatie zijn die daadwerkelijk astronauten naar het ISS gaat brengen. Negen Amerikaanse astronauten maken zich nu al op voor dit moment. Zo werkt de bemanning zij aan zij met SpaceX om het nieuwe ruimtevaartuig, de lanceringssystemen en de ruimtepakken te gaan begrijpen en eigen te maken. Wat dat betreft moet Boeing zijn meerdere in SpaceX erkennen. Want ook zij hebben een ruimtevaartuig ontwikkeld waarmee straks astronauten van en naar het ISS kunnen worden vervoerd. De onbemande testvlucht van Boeing met hun ruimtevaartuig – de CST-100 Starliner – naar het ISS viel echter wat minder goed uit. De lancering verliep prima, maar kort daarna ging het mis; de ruimtecapsule slaagde er niet in de gewenste baan te bereiken en keerde – zonder het ISS te hebben bezocht – terug naar de aarde. De missie laat maar weer eens zien dat de ruimte moeilijk terrein is waar er van alles kan gebeuren. Maar dat houdt commerciële ruimtevaartbedrijven niet tegen om ambitieuze doelen te stellen, waar ook zeker ruimtetoerisme niet in mag ontbreken.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd